Vannak, akik betiltanák Hollandiában a prostitúciót

Negyvenkétezernél is többen írták alá azt a petíciót Hollandiában, amelyben azt követelik, hogy büntethető legyen a prostitúció az országban. Mivel ennyire sok aláírás összegyűlt a kezdeményezésre, ezért a holland törvények értelmében a parlamentnek napirendre kell tűznie a kérdést.

Az országban rendkívül egyszerű törvényekkel szabályozzák a prostitúciót, jelenleg, ha mindkét fél beleegyezik, akkor felnőttek között legális fizetni a szexért.

A kampányt elindító keresztény-feminista csoport tagjai azt szeretnék, hogy az országban az úgynevezett „északi modell” alapján szabályozzák a prostitúciót, ami annyit tesz, hogy a prostitúció nem legális, de csak a szexért fizető klienseket büntetik. Ez a törvény Svédországban van jelenleg érvényben és a petíció elindítói azt állítják, hogy ott visszaesett a prostitúció mértéke, emiatt pedig az országban visszaszorultak az emberkereskedők és kevesebb embert zsákmányoltak ki. Úgy vélik, hogy a prostitúció oka és következménye is az egyenlőtlenségeknek, ezért nem lenne szabad hagyni, hogy legális legyen.

Sara Lous, a kampány egyik főszervezője úgy véli, hogy Hollandiában alapvető problémát jelent az emberkereskedelem, mivel nagy a kereslet az olcsó szexre.

A tervezetet hevesen bírálta az amszterdami szexmunkásokat tömörítő szervezet, mivel szerintük a klienseket büntető rendszer a prostituáltaknak csak ártana, mert ha megváltozna a jogi környezet, akkor a prostituáltak illegálisan kéne dolgozzanak.

A BBC beszámol a hírrel kapcsolatosan arról is, hogy a holland fővárosban található vöröslámpás negyedben az érintettek többsége elsőnek a döntési szabadság fontosságát hangsúlyozta, de mélyebb beszélgetések során többen elárulták, hogy azért kerültek oda, mert úgy érezték, nincs más lehetőségük.

A híroldal egy román nőről is beszámol, aki egyedül neveli a gyermekét, és számára akar megfelelő taníttatást biztosítani.

A BBC szerint ugyanakkor hatalmas fordulatokra nem lehet számítani az országban, mivel a politikusok jelentős hányada a prostitúcióban a szabadságot, és nem az elnyomás szimbólumát látja.

(bbc)

Comments