Testpozitív orosz feminista lavina indult a közösségi médián

A magyarul #VelemMindenRendben-re fordítható hashtaggel indított testpozitív kampányt egy orosz tinédzser, aki a közösségi médiák természetellenes, tökéletesre retusált fotóinak negatív hatására hívja fel a figyelmet. A @Tysya nevű felhasználó, aki maga is anorexiával küzdött, és influenszerként jelenleg 1.2 millió követőt számlál az Instagramon, arra kérre közösségét, hogy tegyenek közre sminkmentes képeket a #SoMnoyVsyoTak illetve #AllIsFineWithMe hashtaggel ellátva.

Eredeti nevén Natalia Zemlianukhina nemrég egy rövid videót is megosztott, amelyen számos „tökéletlen”, azaz problémás bőrű, gyér hajú, illetve nem modellalkatú nő szerepel. A kezdeményezés hatására már több ezer nő tett közzé képet annak érdekében, hogy normalizálják a közösségi médiák szépségideálját, ami, nőjogi aktivisták szerint, nagyban okolható az alacsony önértékelés és az étkezési zavarok kialakulásáért.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Туся (@tysya) on

„Oroszország még mindig egy nagyon patriarchális, testtudatos ország, ahol a szigorú szépségideálok és a testgyalázás (body-shaming) mindennapos gyakorlatot jelentenek”, mondta Janette Akhilgova, az Equality Now nőjogi csoport oroszországi képviselője. Hozzátette: „Az ilyen kampányok pozitív módon mutatják meg az embereknek, miként fogadhatják el saját testüket és miként szabadulhatnak fel a megkötések alól, amelyek a mentális és a fizikai egészséget is tönkretehetik. [A kampány] diverzitásról, befogadásról és elfogadásról szól. ”

Feministák elmondása szerint Oroszországban a nőktől még mindig megkövetelik, hogy öltözködésükkel a férfiak tetszését nyerjék el, ezzel felerősítve a régimódi nemi sztereotípiákat és a feltörekvő konzervatizmust. Egy 2017-ben elfogadott törvény értelmében például az a családon belüli erőszaktett, amely nem vonja maga után a kórházi kezelést, nem számít bűncselekménynek.

@Tysya szerint Oroszországban nagyon kevés hétköznapi testben élő embert mutatnak meg. Azokkal a lányokkal, akik nem soványak, pattanásosak vagy másmilyen vonásaik vannak, az iskolákban többet kötekednek, egyeseket fogyókúrázásra késztetnek, mondta el a tinédzser. Szerinte a hashtag arról szól, hogy minden test helyénvaló és szép, és nincsenek olyan testek, amelyeken dolgozni kéne, vagy amelyeket meg kellene változtatni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by С а ш а (@sashaagb) on

A kampány promóvideóját már több mint egymillióan megnézték, és több mint 2500-an használták a hashtaget. A kampány ellenzői szerint a megmozdulás az egészségtelen életmódot népszerűsíti.

Janette Akhilgova szerint az elmúlt években a pro-feminizmus alig volt napirenden Oroszországban, manapság azonban nagyobb szerepet tölt be; ez a divatmagazinok és reklámkampányok a szépségideálhoz való, megváltozott hozzállásában, valamint a közösségi médiák testpozitív üzenetet hordozó tartalmaiban is tetten érhető.

(The Guardian)

Comments