Tények és valótlanságok az észak-írországi abortusztörvénnyel kapcsolatban

A  „magyar Facebookon” futótűzként terjedt az álhír, emberek ezrei állították feketére a profilképüket a #darkestday és #notinmyname hashteggel, mert azt hiszik, hogy most hatalmas magzatgyilkolászásba kezdtek az északírek, és ráadásul mindez akaratuk ellenére történik a brit kormány jóvoltából, amely új abortusztörvényt hozott az országban. Lássuk milyen valótlanságok terjednek, és ehhez képest mi az igazság.  Kulcsár Árpád írása

Miért nem dönthetnek az írek a saját hazájukban?

Az interneten előforduló egyik leggyakoribb kifogás, hogy mindezt a brit parlament az írek akarata ellenére hozta érvénybe, ami részben ugyan igaz, de így nem teljes a kép. A változások jogi alapját a londoni parlament teremtette meg még júliusban. A brit törvényhozás akkori határozata a mostani időpontot jelölte meg az észak-írországi parlamentnek arra, hogy ismét összeüljön, és döntsön saját hatáskörében e két jogi kérdésben.

Csakhogy Észak-Írországban három éve nem működik a parlament, 2017 januárjában omlott össze, miután az addig koalícióban kormányzó két legnagyobb katolikus és protestáns konzervatív erő, a Sinn Féin és a Demokratikus Unionista Párt (DUP) között több politikai és jogi kérdésben áthidalhatatlannak bizonyult ellentétek merültek fel.

A helyi politikum keze tehát bőven benne volt abban, hogy nem sikerült hétfő éjfélig sem újraindítani a belfasti parlament munkáját, így keddtől érvénybe lépett a brit parlament által hozott törvényi szabályozás.

Miért volt szükség az új jogszabályokra?

Főleg azért, mert bűncselekménynek számított az abortusz az országban, és ez mind a brit, mind a nemzetközi joggal ellentétes volt. Nem csupán önkényesen“ nem lehetett abortuszt végezni, hanem akkor sem, ha például nemi erőszak elkövetése nyomán, vagy vérfertőző kapcsolatban esett valaki teherbe. Így az elmúlt években nők ezrei kellett átmenjenek valamelyik másik országba, hogy ott orvosi segítséget kapjanak, ha pedig hazamentek, akkor a hatóságok akár eljárást is indíthattak ellenünk, a bűnösöknek meg életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható volt. Ezen egy ideje változtatni szerettek volna mind a britek, mind a jogegyenlőségért küzdő aktivisták.

Bezzeg a briteknél csak 24. hetes korig engedélyezett az abortusz, és az íreknél 28. hétig

Ez nem pontosan így van: ugyanis a brit kormány egyelőre pusztán hatályon kívül helyezte a helyi törvényeket, de a tervek szerint jövő márciusig dolgozza ki az új észak-írországi abortusztörvény végrehajtási és gyakorlati részleteit, és lehetséges, hogy 24 hétre csökkentik ezt. Addig az észak-írországi nők továbbra is Angliában tudják elvégeztetni a terhességmegszakítást, de keddtől már nem fenyegeti őket ezért jogi eljárás hazatérésük után sem.

Az új szabályok értelmében az abortusz lehetséges lesz a terhesség első 24. hetében, de kell két orvos jóváhagyása, akiknek abban kell egyetérteniük, hogy a gyermekvállalás nagyobb kockázatot jelent a nő fizikai vagy mentális egészségére, mint a terhesség megszakítása. A 24. hét után az abortusz akkor lesz megengedett, ha a nő élete veszélybe kerül, vagy ha a magzatnál erős abnormalitás áll fenn, valamint akkor, ha a nőre nézve fennáll a komoly fizikai vagy mentális sérülés veszélye. Egyébként ez például Romániában is így van.

A terhesség 28. hetéig a jelenlegi tervek szerint abban az esetben lesz lehetséges az abortusz, ha a magzatnak nagyon súlyos, vagy halálos rendellenessége van. Minden esetet egyedileg fognak vizsgálni egy kirendelt konzulens segítségével.

Nem lesz jogi korlátozás arra sem, hogy hol lehet abortuszt végezni (akár iskolákban, vagy más országokban bevett mozgó abortuszklinikákon is elvégezhetik az abortuszt)

Ez hatalmas nagy hazugság, hiszen március egészen biztosan meglesz a jogi szabályozás, a jelenlegi tervek szerint 2020. márciusa után kizárólag két kórházban fognak végezni terhességmegszakításokat Észak-Írországban, az egészségügyi dolgozókat pedig külön képzésekkel készítik fel az új helyzetre. A kórházak közvetlen közelében tilos lesz tüntetéseket vagy tiltakozásokat tartani.

A vádak szerint diszkrimináción alapuló abortusz lesz”: a nyúlszájjal, lábdeformációval, Down-szindrómával vagy más betegséggel, illetve fogyatékossággal érkező születendő gyermekek abortálása

Nem tudjuk pontosan, mi lesz a jogszabály, és hogy milyen esetekben engedélyezik majd a terhességmegszakítást előrehaladott állapotban. Mint már említettük: erős abnormalitásnak kell fennállni.

Ikermagzatok közül választhatnak a szülők, hogy melyiket öljék meg

Ez szimplán hazugság, semmi ilyesmiről nem volt eddig szó.

Mellesleg ugyanezen a napon a brit parlament legalizálta a melegházasságot is Nagy-Britanniában. Ezzel kapcsolatban egylőre nem terjednek álhírek.

Comments