Te is szenvedsz a fogamzásgátlóktól? Nem vagy egyedül

Egy svéd kutatócsoport tanulmánya szerint a fogamzásgátlók használata csökkenti a nők életminőségét. A Karolinska Institutet által végzett kutatásban  340, 18 és 35 év közötti, egészséges nő vett részt. A résztvevők egy csoportja egy olyan kombinált fogamzásgátló tablettát szedett, amely etinilösztradiolt és levanorgesztrelt tartalmazott. A szintetikus ösztrogén és progesztin-származék ilyen, vagy ehhez hasonló kombinációja található meg a piaci forgalomban levő fogamzásgátló tabletták többségében. A kísérletben résztvevő másik csoport placebót kapott. A kutatás eredmények minimum elgondolkodtatóak, de régóta esedékesek is.

Azok a nők ugyanis, akik az igazi tablettát használták, jelentősen alacsonyabbnak értékelték az általános életminőségüket, mint a placebo csoport. A fogamzásgátló tablettát szedők rossz közérzetről, alacsony energiaszintről, nehezebb önkontrollról, és úgy általában véve rosszabb hangulatról számoltak be a kísérlet nyomán. Az egyetlen jó hír az, hogy az általános közérzetre vonatkozó mellékhatásokon túl konkrétan depressziós tüneteket nem okoz a tabletta, a kutatásban résztvevő nők legalábbis nem észleltek magukon ilyen jellegű változást.

Egy tavalyi, Dániában végzett kutatás viszont ezt is kétségbe vonja. A Koppenhágai Egyetem kutatói egymillió, 15 és 34 év közötti dán nő kórtörténetét vizsgálva jutottak aggasztó következtetésre: a depresszió jelentős veszélyének vannak kitéve azok a nők, akik fogamzásgátló tablettát szednek. A 15 és 19 év közötti lányok körében például a kombinált tabletta szedése 80%-kal, míg a progesztin-alapú ún. „minipill” 120%-kal növelte a depresszió esélyét. A tudósok szerint ez a progeszteron hatásához köthető, ugyanis a testben is jelenlevő hormon a legtöbb fogamzásgátló tabletta összetevője is.

Jó tehát erre is odafigyelni, ha fogamzásgátló tablettát szedünk, vagy ha a különböző módszerek közül akarunk választani. A férfi fogamzásgátlóra pedig várhatunk ugyan, de nem biztos, hogy érdemes. 2016 novemberében például nagy vihart kavart az, hogy a spermaszámot csökkenteni hivatott hormoninjekció tesztelését le kellett állítani a kellemetlen mellékhatások miatt. Az újabb tesztek biztató eredményeinek sem örülhetünk felhőtlenül, a sikeresebb férfi fogamzásgátlók ugyanis még mindig ki vannak szolgáltatva a gyógyszergyártók szeszélyeinek. Mindenesetre egy jó oldala is van a dolognak: végre elkezdhetünk beszélni arról, hogy miért nem csak „nőügy” a fogamzásgátlás.

Comments