Romániában is büntetnék az utcai zaklatókat

A szenátus áprilisban elfogadott egy törvénymódosítási javaslatot, amely szigorítaná a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről és bánásmódról szóló 202/2002-es törvényt. A jelenleg érvényben lévő jogszabály csak a súlyosabb zaklatási eseteket határozza meg, amelyeket bűncselekményként kezel. Így az olyan enyhébb esetek, mint amikor valaki az utcán a nők után füttyög, pisszeg vagy szexista megjegyzéseket tesz, nem esnek a jelenlegi törvény hatálya alá.

Az új törvénymódosítás alapján az utcai zaklatás kihágásnak minősülne és 3.000 lejtől 100.000 lejig terjedő pénzbírsággal lesz sújtható az, aki a nőket az utcán megjegyzésekkel vagy más módon zaklatja.

Franciaországban már március elején elfogadtak egy ehhez hasonló törvényt, ott 90 és 750 euró közötti helyszíni bírság járhat azoknak, akik az utcán a nők után fütyülnek, megjegyzéseket tesznek a megjelenésükre vagy sokáig bámulják, követik őket. Franciaországban egy figyelemfelkeltő kampány is megelőzte és sürgette a törvény elfogadását. Az utcai zaklatások megelőzéséért indított kampány plakátjai szemléletesen mutatják be az utcai zaklatást, az áldozatok szemszögéből.

Felmérések szerint 2016-ban a nők 87 százalékának volt része valamilyen utcai zaklatásban (bámulás, füttyögés, megjegyzések), de csak két százalékuk jelentette ezt a rendőrségnek, annak ellenére, hogy az esetek 86 százalékában voltak szemtanúk is.

„Az utcai zaklatások jelen voltak 10-20 évvel ezelőtt is és jelen vannak most is a társadalomban. Annak érdekében, hogy ezt megállítsuk, mindenképpen szükség van az utcai zaklatások szankcionálására” – mondta el Erna Constantin pszichoterapeuta és klinikai pszichológus az Adevărulnak a tervezet kapcsán.

A törvény elfogadásában a képviselőházé a döntő szó, ott kell megszavazzák ahhoz, hogy életbe léphessen.

A fotók a franciaországi kampány plakátjai.

Comments