Románia 51 állami kórházában nem hajtanak végre kérésre abortuszt

Egyáltalán nem hajtanak végre kérésre terhességmegszakítást az ország 29 megyének 51 kórházában – derült ki A kérésre történő abortusz végrehajtásának elutasítása Romániában 2019 című kutatási jelentésből. A felmérést a húsvéti ünnepek alatt készítette a FILIA Központ a Polgári Kezdeményezések Euroregionális Központjával (Euroregional Center for Public Initiatives) partnerségben. A jelentés készítői a telefonbeszélgetések során az üzemeltetők vagy az orvosok által használt nem megfelelő nyelvezetre is felhívják a figyelmet.

A jelentésben arra is emlékeztetnek, hogy az ország iskoláiban nincsen kötelező szexuális nevelés, annak ellenére, hogy a 2018-as Gender barométer szerint a romániaiak 76%-a szerint szükség lenne erre. Ezen túlmenően az is problémát jelent a szerzők szerint, hogy nincs országos fogamzásgátlási és családtervezési program, amely ingyenes hozzáférést biztosítana a nőknek a fogamzásgátló módszerekhez.

A tanulmány szerzői arról számolnak be, hogy 158 olyan állami kórházat kerestek meg, amelyek megfelelő infrastruktúrával rendelkeznek a terhességmegszakítás végrehajtására. 

A kutatásnak ezek a főbb következtetései, de érdemes a megyei bontásokat is átböngészni a részletesebb képért:

  • Az ország 24 megyéjében 40 kórházban végeznek terhességmegszakítás az év bármely időszakában, azonban Bukarestben egy helyen sem. (A válaszadó kórházak 25,3%-a).
  • Az ország 19 megyéjének 36 kórházban nem hajtanak végre terhességmegszakítást kérésre ünnepek alatt (a válaszadó kórházak 22,7%-a).
  • Az ország 29 megyéjének 51 kórházában egyáltalán nem hajtanak végre terhességmegszakítást kérésre (a válaszadó kórházak 32,2%-a).
  • 31 kórháznál telefonon nem lehet több információt szerezni a kérdésben (a válaszadó kórházak 19,6%-a).

A kutatás szerzői megjegyzik, hogy a kérésre történő terhességmegszakításhoz nincs szükség küldőpapírra a családi orvostól, csak bizonyítékra a terhességről. A felmérés feltárta, hogy Romániában vannak olyan kórházak, amelyekben szükség van úgy küldőpapírra, mint az abortuszt elvégzéséért kiszabott díj kifizetésére, annak ellenére, hogy kérésre történő abortuszról van szó. A kiszabott díj összege 100 és 650 lej között váltakozik kórháztól és attól függően, hogy a páciensnek szüksége van-e érzéstelenítésre. Ezeken túl szükség lehet az egészségügyi kártyára (az egészségügyi kártyát olyan esetekben is kérték, ahol az abortusz kérésre történt, amit nem számol el az egészségbiztosító) és személyazonosító igazolványra, illetve a terhesség bizonyítékára.

Az abortusz bojkottálására az egészségügyi szakemberek újabb okokat is felhoztak az eddigi meggyőződési és vallási érveken túl. Az érvrendszerük pénzügyi és bürokratikus indokokkal egészült ki:

  • megfelelő hely hiánya a kórházakban
  • műhibára vonatkozó biztosítás hiánya
  • pénzügyi támogatás hiánya (ennek a szolgáltatásnak közvetlen ki nem fizetése az orvosoknak vagy az egészségbiztosító pénztár elszámolásának hiánya)

A tanulmány arra is kitér, hogy vannak olyan orvosok az állami egészségügyi intézményekben, akik magánpraxist is folytatnak és nem fogadják a kórházban a terhességüket megszakítani kívánókat, hanem a saját magánrendelőjükbe küldik őket, mint pl. Călărași megyében.

A román jogszabályok lehetővé teszik a nők számára a terhesség igény szerint vagy orvosi okokból való megszakítását. A kérésre történő terhességmegszakítás törvény szerint akár 14. hétig is végrehajtható. A terhesség orvosi okokból történő megszakítása a törvényben meghatározottak szerint ingyenes, állami finanszírozású szolgáltatás.

A tanulmány szerint azonban létezik egy szakadék aközött, hogy mi történik de jure, a jogszabályalkotás szintjén és mi történik de facto a kórházakban. A szerzők szerint növekszik azon orvosok száma az állami kórházakban, akik visszautasítják a kérésre történő terhességmegszakítást.

Az erdélyi megyékben a következő a helyzet:

Fehér megye (7 kórház)

A topánfalvi városi kórházban egyáltalán, míg a gyulafehérvári megyei sürgősségi kórházban csak ünnepek alatt nem hajtanak végre terhességmegszakítást. A többi kórházban bármikor van lehetőség erre. 

Arad megye (3 kórház)

A megyéből két kórház nem válaszolt, míg a borosjenői kórházba nem hajtanak végre és azt mondták, hogy abortuszt csak Aradon végeznek.

Bihar megye (10 kórház)

A tíz megkeresett kórház közül négyen nem válaszoltak. Az egyik kórházban bármikor végrehajtanak terhességmegszakítást: 190 lejbe kerül a konzultáció és 500 lej maga az abortusz. Az élesdi és a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban egyáltalán nem hajtanak végre terhességmegszakítást. A nagyváradi vasutas kórházban csak gyógyszeres abortuszra van lehetőség, míg Nagyszalontán senki sem tudott információval szolgálni a kutatás készítőinek. Belényesen a tanulmány szerzőinek olyan számot adtak meg, amelyen nem lehetett senkit elérni, de a belényesiek azt is megkérdezték, hogy mégis miért a nagyhéten kérik ezt és többször elismételték, hogy a kérdező szadista.

Beszterce-Naszód megye (3 kórház)

A megye három kórházának egyikében sem adtak információt a tanulmány szerzőinek, de közölték velük, hogy menjenek az ambulanciára, a sürgősségire vagy az orvoshoz és ott az orvos majd eldönti, hogy szükséges-e vagy sem az abortusz.

Brassó megye (6 kórház)

A Mária királynő sürgősségi katonai kórház és a szülészeti és nőgyógyászati kórház nem válaszoltak, míg a megyei sürgősségi kórházban nem létezik ezzel foglalkozó osztály. A szerzőknek továbbá azt mondták, hogy “Kőhalmon egyáltalán nem végeznek, míg Fogarason és Zernesten beszélni kell az orvossal, de csak az ünnepek után”.

Krassó-Szörény megye (5 kórház)

A megyében három kórház nem válaszolt, a maradék kettőben pedig azt mondták, végrehajtanak abortuszt, de nem húsvétkor. A resicabányai megyei sürgősségi kórházban konzultációra van szükség és küldőpapírra a család orvostól vagy egy 60 lejes díjra. Karánsebesen pedig küldőpapírra és egy 10 lejes belépődíj kifizetésére van szükség.

Kolozs megye (8 kórház)

A tordai és a kolozsvári városi kórházban nem válaszoltak. A kolozsvári megyei sürgősségi kórházban a szerzőknek a következőt mondták: “csak akkor, ha időpontot kérnek, mert nálunk már nem hajtanak végre terhességmegszakításokat. Nem hajtanak végre terhességmegszakításokat a klinikán, mert a személyzet nem akar ilyesmit csinálni.”  Ezt követően egy magán orvosi rendelőhöz irányították őket. További két kórházban azt mondták, hogy nincsenek erre vonatkozó információik, míg egyikük nem akart további információval szolgálni. A Salvosan Poliklinikán egyáltalán nem hajtanak végre abortuszt. A megye egyik kórházában azonban hajtanak végre terhességmegszakítást húsvét után is, sőt egy orvos még a húsvéti időszakban is.

Kovászna megye (3 kórház)

A baróti városi kórházban nincs terhességmegszakítással foglalkozó osztály, de a megye másik két kórházában végrehajtanak abortuszt.

Hargita megye (4 kórház)

Egyik kórház nem válaszolt. Gyergyószentmiklóson és Maroshévizen ünnepekkor nem hajtanak végre terhességmegszakítást, de általában is orvosi küldőpapírral van rá lehetőség. Egyik kórházban bármikor végrehajtanak művi vetélést 100 lej ellenértékben vagy 200 lejért, ha az illető intravénás érzéstelenítést szeretne, de küldőpapír, személyazonossági és egészségügyi kártya is szükségeltetik.

Hunyad megye (8 megye)

Két kórházban bármikor végrehajtanak abortuszt, míg a másik ötben azt mondták, nem nagyon hajtanak végre abortuszt és ünnepek alatt egészen biztosan nem végeznek ilyen beavatkozást. Mind az ötben arról tájékoztatták a felmérés készítőit, hogy a doktorok nem szeretnék elvégezni az abortuszt, de azért próbálkozzanak konzultációval. A hátszegi kórházban nem válaszoltak.

Máramaros megye (6 kórház)

A felsőbányai kórházban és a nagybányai Szűz Mária kórházban egyáltalán nem hajtanak végre terhességmegszakítást, de a kutatás szerzőit magánklinikákhoz irányították. Máramarosszigeten a következőt mondták: “Nagycsütörtökön hívnak terhességmegszakításért, hát nem tudom, azt hiszem, hogy egy másik korban született és nem jól mondta, nagycsütörtökön félnék ilyeneket kimondani a számon. A szülészeten, de nem hiszem, hogy bárki megtenné, nem hiszem.” A másik három kórházban végrehajtják húsvét után, de orvoshoz kell fordulni konzultációért.

Maros megye (7 kórház)

Négy kórház nem válaszolt. A dicsőszentmártoni városi kórház nem tudott több részletet nyújtani telefonon, és azt mondták a kutatás szerzőinek, hogy kérjenek időpontot az orvosnál. A másik két kórházban bármikor végrehajtják az abortuszt küldő papírral és időpontfoglalás után.

Szatmár megye (6 kórház)

Három kórház nem válaszolt, míg egyikben csak egy orvos volt, aki végrehajtotta volna a terhességmegszakítást, de vele is külön beszélni kellett volna. Tasnádon nincs nőgyógyászati osztály, míg Nagykárolyban csak húsvét után hajtják végre, háziorvosi küldő papírral és fizetett konzultáció után.

Szeben megye (4 kórház)

A megyei sürgősségi kórház nem válaszolt, míg a másik háromban alapvetően hajtanak végre abortuszt, de senki nem tudott további részletekkel szolgálni, ehhez időpontot kellett volna kérni az orvosnál.

Szilágy megye (3 kórház)

A zilahi sürgősségi kórházban egyáltalán nem hajtanak végre terhességmegszakítást, míg egyikükben bármikor megteszik az orvossal való beszélgetést követően. Zsibóban nem válaszoltak a telefonhívásra.

Temes megye (7 kórház)

Két kórházban bármikor végeznek abortuszt, míg a dettai kórházban egyáltalán nem. A másik négy kórházban ünnepek alatt nincs lehetőség erre.

(edupedu, hírszerk.)

Fotó: Washington Post

Comments