Precedenst teremthet: kártérítést kell fizetnie a volt férjnek a feleség által elvégzett házi munkáért

Az öt év alatt elvégzett házi munka kifizetésére kötelezte egy kínai bíróság a válófélben levő férjet – adta hírül a BBC. A kártérítés összege több ezer dollárt tesz ki, és az összeget a feleség kapja meg az elmosogatott tányérokért, megfőzött vacsorákért és tisztán tartott lakásért. A bírósági végzés abszolút premiernek számít Kínában, ahol eddig sosem fordult elő, hogy az általában nők által végzett házimunkát, amelyet nem sokra becsülnek, de a feleségeknek kötelező elvégezni, felbecsüljék és elszámoltassák.

A pár 2015 óta volt házas, a férj tavaly döntött úgy, hogy válni akar. Felesége a válóper során benyújtotta a számlát: eredetileg 27 ezer dollár körüli összeget követelt férjétől, hiszen, amint a bíróságon elmondta, nemcsak a házimunkába nem segített be a férje, hanem a gyereknevelésből sem vette ki részét. A bíróság pedig úgy ítélte meg, hogy nemcsak a közös vagyont kell szétosztani a felek között, hanem az elvégzett munkáért kompenzálni is kell a feleséget. Kínában ugyanis épp nemrég lépett életbe egy olyan jogszabály, amely épp ezeket az eddig tisztázatlan helyzeteket egyértelműsíti. A törvény kimondja, hogy ha valaki több munkát végzett a házastársánál a gyereknevelésben, az idős rokonok ápolásában vagy épp fizetés nélkül segítette a másikat a munkájában, akkor kérhet érte a válásnál kompenzációt.

Egyébként a bíróság által megítélt összeg nem túl magas: ha a hétezer dollárt elosztjuk 60-nal (ahány hónap van az öt évben), akkor kiderül, hogy Wang asszony (így hívják a történelmet író kínai nőt) havi házimunkáját 116 dollárra becsülte a bíróság.

Az ítélet híre heves vitát váltott ki a kínai Twitterként is emlegetett Weibo mikroblogon. Míg egyes kommentelők helyeselték a kompenzációt, mások azzal érveltek ellene, hogy amennyiben a férj a munkájából származó jövedelemből tartja fenn a családot, úgy igazságos munkamegosztásnak számít, ha a saját jövedelemmel nem rendelkező feleség cserébe a háztartás terheit veszi magára.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint a 15 és 64 év közötti korosztályban a kínai nők átlagosan 234 perc (3,9 óra), térítésmentes házimunkát végeznek naponta, míg a férfiak csupán 91 percet. Az Oxfam szerint pedig 2020-ban 10 900 milliárd dollár, azaz a magyar GDP közel hetvenszerese volt annak a házimunkának az értéke, amelyet a nők végeznek el, és amely nem jelenik meg semmilyen gazdasági mutatóban.

De nem kell Kínáig mennünk, ha a nők által ingyen és bérmentesen elvégzett házimunkáról van szó, hiszen a nyugati társadalmakban is, nem beszélve Romániáról vagy Magyarországról, a többségi vélemény szerint a nők az „alkalmasabbak” a háztartás vezetésére, a házi munka elvégzésére. Bár a tipikus „háziasszony” szerep eltűnőben van, és a férfiak sem tetszelegnek feltétlenül a családfenntartók szerepében, a fizetetlen házimunkával a nők még mindig sokkal több időt töltenek el a férfiaknál. Ráadásul a friss kutatásokból az is kiderült, hogy a koronavírus miatti járványhelyzet csak tovább rontott a nők helyzetén.

Egy 2020-as összesítés szerint az OECD-országokban a férfiak átlagosan 97 perccel több időt töltenek naponta fizetett munkával, míg a nők 122 perccel több házimunkát végeznek, vagyis a kettő egyenlegeként a nők összességében 25 perccel többet dolgoznak. A 24 vizsgált országból mindössze háromban dolgoznak többet a férfiak, Norvégiában, Új-Zélandon és Hollandiában. Minden egyes országra igaz ugyanakkor, hogy a férfiak több fizetett, a nők több fizetetlen munkát végeznek.

Hiába létezik tehát az egyenlő munkáért egyenlő bért elve, a világ szinte bármelyik pontján igaz, hogy a nők anyagi és munkaerőpiaci helyzete rosszabb, többek között éppen ezért, mert a házimunkát „pro bono” végzik. Az Oxfam egyszerűen és eléggé hatékonyan kiszámolta, hogy mennyi az annyi. Megnézte, hogy az egyes országokban mennyi a napi 8 óra munkáért járó minimálbér, mennyi házimunkát végeznek a nők, és így kiszámolták, mennyi pluszpénzt kapnának, ha ezt a munkát kifizetnék nekik minimálbéren, időarányosan.

A 2020-as adatok szerint 10 900 milliárd dollár az értéke annak a házimunkának, amelyet a nők végeznek el, és amely nem jelenik meg semmilyen gazdasági mutatóban.

A téma egyébként 2020 decemberében vált újra aktuálissá a magyar sajtóban is, akkor ugyanis Novák Katalin magyarországi családügyi államtitkár egy „életvezetési videóban” osztotta meg gondolatait arról, hogy a nőknek nem kellene aggódniuk amiatt, hogy kevesebbet keresnek, mint a férfiak, inkább arra koncentráljanak, ami fontos az életükben, a gyereknevelésére és a láthatatlan, meg nem fizetett házi munkára. Ilyen elképzelések mellett azon már senki nem csodálkozik, amikor a szakemberek arra a következtetésre jutnak, hogy 257 év múlva tűnik el a bérszakadék a nők és férfiak között.

Photo by Austrian National Library on Unsplash

Comments