Porszívózz, Ivanka! Politikai ihletésű installáció borzolja a kedélyeket

Február 1-jén debütált a washingtoni Flashpoint Gallery-ben Jennifer Rubell konceptuális művész legújabb alkotása, az Ivanka Vacuuming (Porszívózó Ivanka), amely során egy Ivanka Trumpnak beöltözött modell két órán át porszívózza a közönség által eléje dobott morzsákat. A modell hajviselete és ruházata egyből felismerhetővé teszi Donald Trump amerikai elnök Fehér házi tanácsadással is megbízott lányát. A performansz során a hosszú, szőke hajú nő egy elegáns rózsaszínes-testszínű ruhában, passzoló, tükörfényes magassarkúban porszívóz egy bolyhos pink szőnyeget. A terem elkerített része előtt egy hatalmas morzsakupac áll, amiből a látogatók egy marékkal a szőnyegre dobhatnak, de “Ivanka” valójában megállás nélkül porszívózik, ha van morzsa, ha nincs.

Ivanka Trump saját Twitterén február 5-én reagált a performanszra, azzal a megjegyzéssel, hogy

“A nők választhatnak, hogy lerombolják vagy felépítik egymást. Én az utóbbit választom.”

Testvérei, Donald Trump, Jr. és Eric Trump is kifejezték nemtetszésüket: míg az előbbi szomorúnak, de nem meglepőnek nevezte az önmagukat feministának nevező egyének szexista támadását, utóbbi erős nőnek nevezte Ivankát, aki többet tett a nőkért, mint nagyjából bárki más Washingtonban.

Sziszifuszi munka. Ryan Maxwell fotói

A CulturalDC művészeti szervezet keretein létrejött installáció-performansz beharangozójában arról olvashatunk, hogy az alkotást egy olyan közéleti persona inspirálta, aki a női identitás majdnem komikusan széles spektrumát (lánygyermek, feleség, anya, nővér, modell, dolgozó nő, szőke nő) öleli fel. A Porszívózó Ivanka ennek értelmében egyszerre lesz egy kortárs női ikon vizuális ünneplése és a vele való kapcsolatunk képmása, valamint rákérdez az ő szerepjátszásában betöltött cinkostársi viszonyunkra is.

Jennifer Rubell a performer-néző viszony kapcsán arra mutat rá, hogy a morzsát dobók valójában élvezik a nő elé szórni a kenyérdarabokat, ugyanis ez egyrészt “muris”, másrészt erősnek is érzik magukat tőle.

“Szeretjük, ha van hatalmunk kicsalogatni egy bizonyos jellegzetes válaszreakciót. Ugyanakkor tudjuk, hogy akkor is porszívózni fog, ha mi nem tesszük meg [a morzsadobást], így igaziból nem is a mi hibánk, nemde?”

– teszi fel a kérdést Rubell, aki étel-, installáció- és performanszművészként ismert az amerikai kortárs művészeti szcénán.

Az installáció február 17-ig tekinthető meg, de már most heves reakciókat vált ki. A kommentszekciókban sokan antifeministának és szexistának tartják Rubell koncepcióját, és helytelennek vélik, hogy megalázza Ivanka Trumpot. Többen arra a kettős mércére mutatnak rá, amivel egyes feministák más, különböző értékrendet képviselő nőkhöz viszonyulnak. Mások üdvözlik a művészet és politikum szoros összefűződését, arra kérdeznek rá, hogy mit is testesít meg valójában Ivanka Trump közéleti perszónája és miért izgatja őt jobban egy installáció, mint például a fake news-jelenség?

Jennifer Rubell installációja felveti a kérdést, hogy a (művészi akcióban) résztvevők mennyire cinkosai az egyfelől piedesztálra emelt, másfelől megvetett politikusok játékának, hogy kik a(z amerikai) politikai élet(nek álcázott cirkusz) tényleges résztvevői és hogy milyen felelőssége van az egyénnek mindebben. Ugyanakkor nem egyértelmű az installáció koncepciójában megfogalmazott állítás, miszerint Ivanka Trump azért válna komikussá, mert több női szerepet is betölt. Az ő közéleti perszonájától elvonatkoztatva, médiaszereplésétől függetlenül nem világos, hogy miért komikus, ha egy nő nem csupán egy szerepkörre redukálja életét. Pontosan attól válik valaki merevvé vagy nevetségessé, ha minden gesztusát, érzését, gondolatát és cselekedetét egy kategória korlátai köré szorítja. Attól, hogy valaki szőke és dolgozó nő, esetleg modell és feleség, még nem lesz nevetséges. Ivanka Trumpnál a komikum-faktor máshol keresendő.

Rubell, Ivanka és a morzsahalom

Mindenképp izgalmas figyelni, ahogy művészek a közéleti témákhoz nyúlnak és megbontják a politikusaikat és közszereplőiket övező diskurzust. Vajon Erdélyben kinek lenne inspirációja és bátorsága kedvenc női politikusait helyzetbe hozni?

Comments