Oscar-mentes székelyek

„belül történt mi megesett” (Kányádi Sándor: Kuplé a vörös villamosról)

Már nem kell átcsempészni, lelopni, bújtatni, a legtöbb hollywood-i őrület gyorsan eléri erdélyi, székelyföldi célcsoportját. A sebeiket felvállaló nők által elindított lavina még toporog, az is előfordulhat, hogy a Kárpátok vonulata gátat szab neki, errefelé nem fogunk gátsebeket felszakítani, már kiszáradt lelki szennyeseket kiteregetni az esti és reggeli köd között megcsillanó őszi napsütésbe. Olvasói levél.

Érthető, hiszen köztünk nem élnek milliomos filmproducerek.

Itt, ahol a sör nem ital, Hervivájnstájnok nem szoroznak és nem is osztanak Oscart érő filmszerepeket.
Itt, ahol Micimackó nem játék, kevés férfi vágyik játszadozni hófehér, pihe-puha szállodai fürdőköpenyben.

Valószínű, hogy az erdélyi kisebb és nagyobb városokban és a rendtartó székely falvakban sosem könyörögtek hatalommal, tekintéllyel rendelkező férfiak vagy nők kényeztető masszázsért.

Biztos vagyok benne, hogy sem a párttitkár, sem a téeszelnök nem hívta vacsorázni csaknégycsillagos szállodába az elvtársait. Sem a diri, sem a káderes nem tett kétértelmű javaslatokat beosztott munkatársainak.

Ebben a felgyorsult világban a polgármestereknek sincs idejük romantikus folyóparton sétálni választottaikkal.

Gondolom, hogy történelmi egyetemeinken, Kolozsvártól Vásárhelyen keresztül a friss Csíkszeredáig, egy tanár sem tart magasabb osztályzatot ígérő különórát diákjainak. Középiskolai diák képességeit sem tesztelik, hiszen már „leabszolvált”.

Errefelé nem működnek a hervivájnstájn módszerek. Azok csak ott, Túlazóperencián hatékonyak.

Talán, ha onnan is erre fordulna egyszer egy vörösszőnyeges reflektor… ráébrednénk egy hajnalon, hogy minek minősül “azéjjelrészegenbelémengedte” mondat egy minta-férjről.

Lehet, hogy jól csak kívülről látja magát az ember, mert ami igazán lényeges, az már bentről láthatatlan.

Péter Emőke

Az írás egy olvasói levél, köszönjük a szerzőnek, hogy elküldte. Várjuk mások véleményét is a témában, írj nekünk a columbofelesege[at]transindex.ro címre!

Comments