Misék alatt tiltakoztak országszerte a lengyel nők az új abortusztörvény miatt

A vasárnapi misék alatt tiltakoztak országszerte a lengyel nők az új abortusztörvény miatt, ami szerint már akkor sem lehet elvetetni a magzatot, ha az beteg – számolt be a 444.hu

Már pénteken is több száz lengyel nő vonult az utcákra Varsóban, a több órás tüntetés végén pedig a rendőrök könnygázzal oszlatták a tüntetőket, akik egyébként járványügyi szabályt sértettek a gyülekezéssel.

Vasárnap volt a tüntetések negyedik napja, amikor az ország több pontján összesen több ezer nő vonult a katolikus egyház templomaihoz, hogy ott tiltakozzanak az abortusztörvény módosítása ellen. A legtöbb helyen olyan molinókkal álltak a templom bejárata előtt, amikre az volt írva, hogy „női pokol” vagy „korlátlan abortuszt!”, de olyan helyszín is volt, ahol a nők a posztapokaliptikus sorozat, A szolgálólány meséjének jellegzetes piros palástjaiba öltöztek.

Poznanban a tüntetők a templomba is bementek, miközben zajlott a mise, és azt kiabálták az oltár felé, hogy „ettől rosszul vagyok”, miközben traszparenseket tartottak a kezükben. A papnak a beszédét is abba kellett hagynia, a tüntetők pedig az oltár előtt a padlón várták meg a kiérkező rendőröket.

A tüntetők azért pont a katolikus egyház templomait választották, mert szerintük az túl nagy befolyással bír a lengyel kormány felett.

„Ma azért vagyok itt, mert bosszant, hogy egy világi országban az egyház helyettem dönti el, milyen jogaim vannak, mit tehetek és mit nem szabad” – mondta egy 26 éves tüntető a Reuters hírügynökségnek.
Volt olyan templom, ahol férfiakból álló szélsőjobboldali, nacionalista csoportok állták el a bejáratot ezzel megfékezve a tüntetőket, hogy megzavarják a misét.

Csütörtökön alkotmányellenesnek ítélte a hatályos abortuszszabályok egy részét a lengyel alkotmánybíróság. A testület döntése értelmében ellentétes a lengyel alkotmánnyal, hogy a beteg magzatokat a terhesség bármely fázisában el lehetett vetetni. Mindezt abból vezették le, hogy a lengyel alkotmány szerint minden embernek joga van az élethez.

Comments