Mekkora lehet a dekoltázsa egy miniszterelnöknek?

Természetesen most nem az orbánokra gondolunk, de nem is nagyon emlékszem olyan vitára, amely arról szólt volna, hogy egy férfi politikus túl sokat engedett meg magának, túl merészen vagy éppen hanyagul volt felöltözve egy eseményen, vagy egy fotózáshoz. Persze, tegyük azt is hozzá gyorsan, hogy a hagyományos férfidivat eleve sokkal unalmasabb, főleg az alkalmi viselet, bár a kifutókon és néhány merészebb sztáron látni azért néha mást is. A politikusok pedig végképp ritkán lépnek túl az öltöny-ing kombón.

A legújabb dekoltázs körüli polémiát és pár napja tartó posztolási hullámot most éppen az robbantotta ki Finnországban, hogy Sanna Marin miniszterelnök egy dekoltált öltönyben jelent meg a Trendi című női magazin hétvégi számában. A fotón a kormányfő a hivatala kertjében látható, egy olyan zakóban, ami alá nem vett fel inget, csak egy látványos nyakéket visel mellé – ennek ellenére egyébként a fotón semmilyen intimebb testrész nem látható, csak a bőre. Sanna Marin arról ismert, hogy tavaly decemberben, 34 évesen lett a világ a legfiatalabb kormányfője.

A téma bejárta a sajtót, elsőként a Le Monde lap finn kiadása tárgyalta, de az #imwithsanna hashtag is hatalmas karriert futott be a közösségi médiában is, olyan fotók kíséretében, amelyen nők (vagy éppen férfiak is) dekoltált képeket posztolnak magukról, és ezzel állnak ki a támadott miniszterelnök mellett.

A kommentelő közönség egy része szerint a kormányfő abban vétkes, hogy a saját imidzsét használta fel arra, hogy termékeket reklámozzon (bár nem egészen tiszta, hogy honnan derül ki, hogy amit visel, annak mi a márkája), a puritánabb részének meg az öltözete „illetlensége” nem tetszik. „Játssza a modellt, épp egy egészségügyi válság közepén” – róják fel neki.

A Le Monde az eset kapcsán ugyanakkor megjegyzi, hogy a kommentelők látszólag nem olvasták, vagy legalábbis nem idézik magát az interjút, amelyben a politikus többek között arról is beszélt, hogy milyen megszállott figyelem övezi a nők megjelenését, amiért például ő megpróbálja elkerülni, hogy túl gyakran öltözzön át, hogy nehogy ezzel is beszédtémát szolgáltasson.

A támogató szelfik, dekoltázzsal

A pártolók közül sokan a nőkkel szembeni társadalmi elvárások vagy éppen a nőgyűlölet újabb megnyilvánulását látják a történtekben. “Egy olyan világot akarunk, ahol egy nő nem kell attól féljen, hogy elveszíti a hitelességét egy dekoltázs miatt” – nyilatkozta ennek kapcsán egy újságírónő. És bár Tarja Halonen, Finnország volt elnöke nem posztolt magáról szelfit, de ő is “gratulált” Marinnak, amiért “belépett azon női politikusok klubjába, akiknek a kinézetéhez folyamatosan megjegyzéseket fűznek, miközben a férfiak akármikor mutatkozhatnak akár meztelen felsőtesttel is, függetlenül attól, hogy hogyan néznek ki”.

Természetesen nem csak a női politikusokra, de más nők megjelenésére is még mindig (sokak fejében) nagyon szigorú társadalmi szabályok vonatkoznak, és meglesz a következménye, ha történetesen nem alkalmazkodnak az elvárt skatulyákhoz: nem ez az első eset, hogy egy híresség körül a mellei miatt alakult ki világraszóló botrány. Emma Watson például éppen az általa gyakran hangoztatott feminista nézetei miatt került a célkeresztbe akkor, amikor 2017-ben egy divatfotón túl sokat engedett láttatni a testéből. Sokan azonnal képmutatónak vagy egyenesen antifeminstának kiáltották ki emiatt, mintha az, amit korábban a női egyenjogúságért tett, ezzel az egy fotóval egyszerűen lenullázódott volna.

Emma Watson, fotó: TIM WALKER / VANITY FAIR


Az akkori vitában is nagyon sok érv elhangzott pró és kontra arról, hogy mit is jelent feministának lenni, vagy miért ne tehetné egy nő a testével azt, amit akar, vagy persze az is, hogy vannak ennél sokkal súlyosabb problémák is a nők egyenjogúsága terén, amiért aggódnunk kellene, mint hogy egy hollywoodi híresség mennyit mutatott meg a melléből egy fotózáson. Tény, hogy nem sokkal később, ugyanazon év októberében indult el a #metoo mozgalom, amelynek egyik kiváltója éppen az amerikai filmiparban tapasztalható rendszerszintű szexizmus és szexuális zaklatás volt: először szólaltak meg a nyilvánosság előtt azok a színésznők és alkalmazottak, akik a Miramax produkciós cég tulajdonosának, Harvey Weinsteinnek az áldozatai voltak.

Viszont mindkét eset jó alkalom arra, hogy egy fontos kérdést tisztázzunk ennek kapcsán, mivel régi vita a feminizmuson belül is a szexuális szabadság kérdésköre: vagyis az, hogy szexuális szabadságról vagy a nők tárgyiasításáról van-e szó. A legközérthetőbb és ráadásul vizuális magyarázatot a kérdés tisztázásra az Eszmetár blogon találtam. És ahogyan ott is hangsúlyozza a szerző, a kérdés valójában hatalmi kérdés: azt kell megvizsgálnunk, hogy az adott helyzetben ki uralja a helyzetet és ki az, aki kiszolgáltatott lehet.

Érdemes megnézni a magyarázó rajzokat, amelyek rávilágítanak, hogy a kulcskérdés tehát mindenképp a hatalom, amit persze tovább árnyalnak olyan fogalmak, mint a tudás, a beleegyezés, a társadalmi elfogadottság vagy a pénz, de a problémát mindenképp érdemes mindig az elnyomó rendszerek, és nem az egyének szintjén értékelni. Nézzétek végig!
Írta és rajzolta Ronnie Ritchie. Eredeti forrás: Everyday Feminism

Comments