Lovász László: teljes létjogosultságú tudomány a Gender Studies

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, kiállt a gender studies létjogosultsága mellett. Lovász a Heti Válasznak adott interjúban többek között arról beszélt, hogy miért kell teljes értékű tudományként kezelni a gender studiest, vagyis a társadalmi nemek tanulmányát:

Szögezzük le: a gender studies, a társadalmi nemek tanulmányozása teljes létjogosultsággal bíró tudományterület. Hogy milyen különbségek vannak a nemek között, azok mire vezethetőek vissza, és hogyan lehet elősegíteni a nők érvényesülését, érdemes a vizsgálódásra, és félrevezető egyes művelőinek vadhajtásai alapján megítélni egy tudományterületet.

Lovász nyilatkozata különösen fontos egy olyan kontextusban, ahol a gender studies állandó támadásnak van kitéve, és többnyire káros és téves mítoszok övezik. A KDNP például úgy gondolja, a gender studies hozzájárul a népesség fogyásához, Klinghammer István akadémikus szerint pedig a „gendertéma” nem tudomány, hanem valami, amiről délután egy kávé mellett beszélget el az ember.

Éppen az ilyen és ehhez hasonló hangok miatt lenne fontos megérteni, hogy mit is takar valójában a gender studies: nem lobbi és nem propaganda. Mint bármelyik másik társadalomtudomány, a társadalmi viszonyok megértésére, az egyenlőtlenségek okainak felfedésére törekszik, interdiszciplináris kutatási területként pedig számos tudományág felől képes megmozgatni tudósokat, kutatókat.

Forrás: 24.hu

Comments