Karen Uhlenbeck az első nő, aki megkapta a matematika „Nobel-díját“

A Norvég Tudományos Akadémia 2003 óta minden év márciusában átadja a matematikai kutatásokért járó Abel Díjat, amelyet idén először érdemelt ki női tudós, Karen Uhlenbeck.

Uhlenbeck, aki a Texasi Egyetem matematika karának széktartó munkatársa, „a geometriai parciális differenciálegyenletek, mértéktérelmélet és integrált rendszerek területén elért úttörő eredményeiért“, valamint a topológiai kvantumtérelmélet tudományágára gyakorolt, lényeges hatásával érdemelte ki a díjat. Az Abel Díj bizottságának elmondása szerint Uhlenbeck ötletei és vezetői képességei teljesen átalakították a matematika vidékeit.

A kutató kiváló észrevételekkel járult hozzá a minimálfelületek vizsgálatához. Ennek következtében az elméleti fizikusoknak eszközt adott az olyan, matematikailag nehezen leírható komplex felületek leírásához, mint például a szappanbuborékok. Matematikája hozzájárul a részecskefizika kérdéseinek megoldásához, ezzel segítve világunk minél mélyrehatóbb megértését.

Karen Uhlenbeck munkássága során a fiatal női matematikusok generációjának kialakulását is támogatta. Elmondása szerint számára is szinte lehetetlen volt karriert csinálni a matematika területén. Azon első generációs matematikusnők közé tartozik, akiknek már lehetősége nyílt arra, hogy professzorként is dolgozzanak, nem csupán az akadémiai élet perifériáján. Uhlenbeck úgy emlékezik vissza, hogy számos helyen, például a Stanfordon és a Princetonon, nem alkalmaztak női matematikusokat. A 76 éves matematikus elmondta, hogy nagyon meglepte a díj és természetesen örvend neki, de ha öt évvel idősebb lenne, valószínűleg már nem került volna sor a díjazásra. Hozzátette: most jobb a helyzet, de aggódik a többi kisebbségért – úgy gondolja, sok nő és egyéb kisebbségi képes arra, hogy kiemelkedő matematikussá váljon.

Uhlenbeck egy rövidebb kihagyás után ismét dolgozik: nemrégiben kutatótársával, Penny Smith-szel együttműködve publikált egy újabb tudományos cikket.

Az Abel Díjat egy ötfős szakmai bizottság osztja ki. A rangos díj 6 millió norvég korona pénzjutalommal jár, és célja nem csupán a matematikusok és a matematika presztízsének növelése, hanem a fiatalabb korosztályok ösztönzése is.

(zmescience)

Comments