Kamala Harris: lehet, hogy én vagyok az első, de nem én leszek az utolsó

Joe Biden győzelmével Kamala Harris is történelmet ír: ő lesz az első nő, aki alelnökként kerül a Fehér Házba. A szenátor ráadásul fekete és indiai származású – írja a Euronews.

A frissen megválasztott alelnök román idő szerint hajnali fél négykor szólt a támogatókhoz Wilmingtonban Joe Biden felvezetéseként. “A Reményt, az Egységet, a Tisztességet, a Tudományt és az Igazságot választottátok. Joe Bident választottátok” – mondta. Kiemelte, hogy még soha nem szavaztak ennyien elnökválasztáson az amerikai történelemben.

Harris megemlékezett Beau Bidenről, a frissen megválasztott elnök 2015-ben elhunyt fiáról is, akivel évekkel ezelőtt együtt dolgozott. Beszélt anyjáról, Shyamala Gopalan Harrisről is, aki 1958-ban vándorolt be az Egyesült Államokba. Beszélt arról is, hogy minden kislány aki látja ezt, tudja, hogy semmi sem lehetetlen. Azt mondta, ő az első, de biztos benne, hogy nem az utolsó nő az alelnöki pozícióban.

“Az előttünk álló út nem egyszerű, de Amerika készen áll, ahogy Joe és én is” – jelentette ki. “Mindent megteszek majd, hogy olyan alelnök legyek, mint Joe volt Obamának. Lojális, őszinte és felkészült, aki mindannyiótokért dolgozik.”

Biden és Harris

Kamala Harrisnak nagyon sok akadállyal kellett megküzdenie politikai pályafutása során: ő volt Kalifornia első fekete főügyésznője, és a történelem második fekete nője, akit szenátornak választottak.

Jamaikai és indiai bevándorlók gyermekeként a kaliforniai Oaklandben született. Harris a Howard University hallgatója volt, majd az University of Californián szerezte meg jogi diplomáját. Az 56 éves Harris jelenleg az egyetlen fekete nő az Egyesült Államok szenátusában, aki 2016-ig Kalifornia főügyésze, azt megelőzően pedig San Francisco ügyésze volt.

Édesanyja, Shyamala Gopalan 19 évesen érkezett az Egyesült Államokba Indiából, hogy a Kaliforniai Egyetemen, Berkeley-ben endokrinológusként doktoráljon. A szenátor szerint egyedülálló anyaként törődött vele és testvérével, Mayával, ráadásul arra is szakított időt, hogy civil aktivistaként ténykedjen. Tisztában volt azzal, hogy a kislányokat feketének tartják, ezért „büszke, fekete nőknek” nevelte őket.

Kamala Harris egyébként – Bidenhez hasonlóan – szerényen és visszafogottan reagált a választási eredményre. „Ez sokkal többről szól mint Joe Bidenről vagy rólam. Ez Amerika lelkéről szól, és arról a szándékunkról, hogy harcoljunk érte. Sok munka vár ránk. Fogjunk hozzá” – tweetelte.

Forrás: euronews, telex.hu

Comments