Húsz éve nem volt ilyen kevés nők által rendezett film a Hollywood-i toplistákon

A filmiparban a nők radikálisan alulképviseltek, írja cikkében a Guardian. A 2018-ban bemutatott legjobb filmek rendezőinek mindössze 8%-a nő, és a nemek közti különbségek megszüntetésére tett próbálkozások ellenére is az arány tavaly óta 11%-ról tovább csökkent. Egy évente elkészülő tanulmány szerint a számadat két évtizede jóformán változatlan.

Martha Lauzen, a San Diego-i Állami Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője elmondta, hogy az ipar vizsgálóinak előrejelzéseihez képest az elmúlt évben a fősodorbeli filmiparban semmiféle pozitív változás nem következett be. A Cellulózplafon (Celluloid Ceiling) elnevezésű felmérést 21 éve készítik el az egyetem munkatársai.

A Hollywood-ban történő szexuális zaklatásokkal kapcsolatos vádak 2017 végén kerültek nyilvánosságra, minél több nőt ösztönözve a szórakoztatóiparban való szerepvállalásra. Ennek ellenére a 250 legnagyobb bevételt hozó film rendezőinek csak 8%-a nő, kevesebb, mint 1998-ban, amikor a szám 9% volt.

A forgatásokon a kulisszákban dolgozó nők száma tavaly óta 18%-ról 20%-ra növekedett. A nők leginkább producerként dolgoznak (26%), mindössze 4%-uk operatőr.

Lauzen szerint ezt a radikális alulképviseltséget egyének vagy kis stúdiók képtelenek orvosolni; a nagyágyúk erőbefeketetése nélkül elképzelhetetlen a jelentős változás.

2018-ban olyan nők által rendezett filmeket mutattak be, mint az Időcsavar (A Wrinke in Time, Ava DuVernay) és a Megbocsátasz valaha? (Can You Ever Forgive Me?, Marielle Heller).

Nyitókép: Marielle Heller a Megbocsátasz valaha? forgatásán

Comments