„Havi” hírek: menstruációs bugyi, igazi vér a reklámokban

Pár nappal ezelőtt érkezett a hír, hogy most már Magyarországon is vásárolhatók menstruációs bugyik, amelyek környezetkímélő voltuk miatt praktikus és kényelmes választásnak bizonyulnak az eldobható és nehezen lebomló intim betétek és tamponokkal szemben.

Fotók: this is Redy

A Molnár Dóra által 2017-ben megálmodott testpozitív, zero waste termék this is Redy névvel most debütált a piacon, és mint azt a vállalkozás instaprofiljáról megtudhattuk, máris hatalmas rendeléshullámot vont maga után. Jelenleg a termék két (gyengébb és erősebb napok szánt) típusa kapható. A vállalkozás igen profi és ismeretterjesztő honlapján bőven találunk információt arról, hogy kik, hogyan és milyen céllal készítették a mensibugyikat.

A csinos fehérneműket jelenleg csak Magyarországon belül szállítják ki, de külföldi érdeklődők e-mailen igényelhetnek bővebb információt. Mindaddig érdemes követni a this is Redy instáját, ahol eddig sosem látott, ultraszimpatikus magyar menstruációs mémek is megtalálhatók – a nehezebb napokra.

View this post on Instagram

 

A post shared by menstruációs bugyi (@thisisredy) on

A másik üdvözlendő termékreklám a Libra betétgyártó kisfilmje. A #bloodnormal hashtaggel fémjelzett kampány a menstruációs vér normalizálására törekszik, a reklámvideóban így a történelem során talán először szerepel igazi piros vér.

A menzesz tabusításából fakadóan a menstruációs vért legtöbbször mesterséges, kék színű folyadékkal helyettesítették a reklámokban, hatalmas diszkrepanciát eredményezve valóság és reprezentáció között. A Libra reklámjában, ami ezen a ponton, innen nézve, még utópiának tűnik, menstruáló nőket láthatunk hétköznapi helyzetekben: iskolában, munkahelyen, baráti összejövetelen, szex közben. A jelenetek közös eleme, hogy valamennyien a legnagyobb természetességgel beszélnek a tényről, hogy éppen a havi vérzésük idején vannak, és környezetük, nők és férfiak egyaránt, ugyancsak helyén kezelik a tényt.

Fotó: Libra

A reklám felteszi a kérdést, hogyha a menstruációs vér természetes, akkor annak megmutatása miért nem az – majd a cenzúrát lerombolva, megmutatja azt. Valóban forradalmi reklám ez, és remélni tudjuk, hogy minél több emberhez eljut, de per pillanat a zero waste bugyikhoz képest valóban hatalmas pazarlásnak tűnik minden egyszer használatos megoldás.

Nyitókép: Allure

Comments