Hamarosan szexuális zaklatásnak vagy nemi erőszaknak nyilváníthatják az óvszer titokban levevését

Két amerikai államban is olyan törvényeket készítenek elő, amely bűncselekménnyé – nemi erőszak vagy szexuális zaklatás – minősítik az úgynevezett stealthinget, avagy azt, amikor a férfi titokban leveszi az óvszert aktus közben.

Svájcban már volt egy precedensértékű ítélet, amikor egy férfi 12 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott stealthingért, s az amerikai törvényhozás azután indította be a stealthing kriminalizálását, hogy Alexandra Brodsky, aki jogot végzett a Yale-en, arról adott ki jelentést, hogy különböző online csoportokban a férfiak erre bátorítják egymást.

A stealthingre egyelőre nincs hivatalos magyar neve, az angol az osonás, lopakodás jelentésű szót használja erre a cselekedetre. Nem új jelenségről van szó, arról sem, hogy látványosan nőne az ilyen esetek száma, de eddig azonban nem számított visszaélésnek, erőszaknak.

Brodsky és mások is kiemelik, hogy nehéz kezelni a stealthinget, sokszor maguk az áldozatok sem tudják, hogy álljanak hozzá, pont azért, mert beleegyezésüket adták ugyan a nemi kapcsolathoz, viszont óvszerrel, amelyet a partner titokban, aktus közben távolít el. És ha rájönnek, nem tudják maguk sem megfogalmazni, hogy mi történt velük, hogy az erőszaknak minősül-e. A bírók, ügyvédek, jogászok szintén nem tudnak még megfelelően viszonyulni, ezért további képzésekre is szükség lesz.

De miért tenne bárki is ilyent? A The Independent cikkében megszólaló férfi szerint egyszerűen azért, mert jobb gumi nélkül. Viszont ennek nyilván nemkívánatos terhesség, szexuális úton terjedő betegségek lehetnek a következményei, amelyeknek így kiteszi mit sem sejtő partnerét (és saját magát is). És emiatt lesz erőszak, zaklatás, bántalmazás – senki sem adhatja beleegyezését ahhoz, amiről fogalma sincs, illetve ha egyvalamihez – szexhez óvszer használatával – beleegyezését adta, az nem jelenti, hogy egyúttal minden máshoz is.

Olvasmányok a témában (angolul)

“Stealthing” Your Partner During Sex Could Soon Be Classified As Sexual Assault

Stealthing isn’t a ‘sex trend’. It’s sexual assault – and it happened to me

Stealthing: Man Explains Why He Takes Off His Condom During Sex

Stealthing: the scary sex trend you need to know about

Non-consensual condom removal (és a hivatkozásai)

Comments