Hackeld meg a nőképet!

A Dove, a Mindshare Denmark céggel közösen nagyszabású médiakampányt indított azért, hogy a reklámokban végre az „igazi nők” is magukra ismerhessenek. A sokszínű és inkluzív reklámjairól ismert szépségbrandnek nem ez az első ilyen jellegű kampánya, céljait tekintve viszont ez az eddigi legnagyobb. Legújabb, Image_Hack nevű projektjével a Dove ugyanis arra törekszik, hogy a teljes reklámiparra kiterjedően formálja át a nők médiareprezentációját.

 

 

A videó szerint a nők 68%-a nem ismer magára a reklámokban ábrázolt nőkben. Ha egy stockfotó oldalon keresünk rá a „beautiful woman” (gyönyörű nő) formulára, az eredmény, amit kapunk, szintén nem lesz túl reprezentatív:

 

 

Hogyan vehetjük fel a harcot egy olyan jelenséggel, amely ennyire mélyen áthatja a reklámipart? A Dove válasza erre az volt, hogy legálisan „meghackelte” a keresőplatformot. Olyan képeket töltött fel az oldalra, amelyek a nőket nem tárgyiasítva, és nem a sztereotipikus nemi szerepeknek megfelelően ábrázolta. Ezeket a képeket pedig „gyönyörű nő” és „igazi nő” címkékkel látták el. A keresés eredménye így – remélhetőleg – fokozatosan egy olyan átfogó képpé alakul, amivel egyre több nő tud majd azonosulni.

Miért is fontos ez? A Dove 2016-os felmérése szerint 10-ből 7 nő úgy érzi, a média és a reklámipar által állított szépségstandardoknak a nők többsége képtelen megfelelni. Michael Hansen, a Mindshare részéről, így fogalmaz: “Ha mi, mint ipar, változtatunk azon, hogy milyen nőképet termelünk, befolyással lehetünk a nők önértékelésére. A reklámiparban mindenki felelős azért, hogy milyen szépségstandardokat helyezünk a nők elé világszerte. Ha belülről hackeljük meg az ipart, befolyással lehetünk erre a képre. Ezt akarjuk elérni ezzel a kampánnyal.”

Persze hosszú még az út az egészséges reprezentációig, és ez még csak az első lépés. A továbbiakban a Dove igyekszik minél több reklámcéget arra ösztönözni, hogy a projekthez készült fotókat felhasználva segítsenek belülről megváltoztatni a reklámipart. Eddig 42 cég szállt be a projektbe, és máris egész jó reklámok születtek:

 

Comments