Ha csipkés a bugyim, meg is erőszakolhatsz? Írországban az áldozat alsóneműjével érveltek egy tárgyaláson

Ártatlanságot szavaztak Írországban egy 17 éves lány megerőszakolásával vádolt 27 éves férfinak. Elizabeth O’Connell védőügyvéd bizonyítékként a kamaszlány bugyiját mutatta meg az esküdtszéknek, záróbeszédében pedig a következőket mondta:

„Kizárja-e a bizonyíték annak a lehetőségét, hogy [a lány] vonzódott a vádlotthoz és nyitott volt arra, hogy megismerjen valakit és együtt legyen vele? Meg kell nézni, hogyan volt felöltözve. Tangát viselt, aminek csipkés volt az elülső része.”

A tizenkét fős Cork megyei esküdtszéknek arról kellett döntenie, hogy erőszak történt vagy a lány beleegyezésével került sor a szexuális aktusra. Tanúk szerint közvetlenül az incidens után a tizenhét éves lány azt mondta a férfinak:

„Megerőszakoltál”,

mire az azt felelte:

„Nem, csak szexeltünk.”

A férfi tagadja tettét, elmondása szerint leállt, amikor a lány erre kérte. Szemtanúk szerint azonban a kocsiban ülve a férfi egy adott ponton megfogta a lány torkát, majd miután kiszálltak a járműből, harminc méterrel arrébb vonszolta az áldozatot. A huszonhét éves férfi azt állítja, hogy a lány azért izgult, hogy összemocskolódik a ruhája. Az arra járók közül valaki megkérdezte, hogy minden rendben van-e, mire a férfi állítólagosan azt válaszolta, hogy

„Mégis mi a fasznak tűnik? Foglalkozz a saját dolgoddal.”

Az ítélet nagy felháborodást váltott ki Írországban, több százan tüntettek a Cork-i bíróság előtt, Dublinban és Limerick-ben.

Ruth Coppinger képviselő a keddi parlamenti ülésen egy pár csipkebugyit vett elő, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az áldozathibáztatás még mindig hatalmas probléma a bíróságokon.

„Lehet, hogy cikinek tűnik egy pár tangát mutogatni itt, de mit gondolnak, hogy érzi magát a megerőszakolt áldozat vagy nő , amikor a törvényszéken, oda nem illő módon megmutatják az alsóneműjét?”,

tette fel a kérdést Coppinger, aki maga is csatlakozott szerdán a tüntetőkhöz.

Ruth Coppinger egy tangával protestál a szexuális abúzus áldozataiért Dublinban. Fotó: Niall Carson

Az áldozathibáztatás extrém példája az eset, amikor a megerőszakolt lány intim ruhadarabját használják fel bizonyítékként. Számos esetben az erőszakot elszenvedő személyre hárítják a felelősséget, arra hivatkozva, hogy kihívóan volt felöltözve, esetleg alkohol vagy kábítószer hatása alatt állt az agresszió elkövetése közben. Pedig egyértelmű kellene legyen, hogy sem a ruházat, sem a tudatmódosult állapot nem jelent felkérést erőszakra.

A Twitteren a #ThisIsNotConsent (#EzNemBeleegyezés) hashtag alatt nők százai posztolnak képet alsóneműikről, az áldozattal való szolidarizálás jelképeként, arra hívva fel a figyelmet, hogy semmilyen csipke, flitter, bunda viselése nem lehet indok az erőszakra.

Nyitókép: Irish Times

Comments