Franciska pápanő köztünk járt

(szemelvények a sajtóból – játékos kedvűeknek)

FRISSÍTVE: Az Adevărul egyik bloggernője szerint Orbán Viktória fogadja majd a pápanőt Csíksomlyón

 – a Transindex.ro portálról, 2019. febr. 1.

UPDATE: Havasi Berta, a magyar miniszterelnöknő sajtófőnöknője az Azonnali portálnak cáfolta a hírt, mondván: „sajtókacsákkal nem foglalkoznak”.

Az Adevărul napilap blogrovatában Georgeta Simion aktivista azt írja, hogy június elején Orbán Viktória magyar miniszterelnöknő fogja fogadni Franciska pápanőt Csíksomlyón.

Georgeta Simion – aki Románia és Moldova egyesülését szorgalmazza és jelöltként akar indulni a májusi európai parlamenti választáson – a székelyföldi románok egy szombati találkozójára hivatkozik, ahol ortodox püspöknőjük, Andreea Moldovan azt állította: tudomása szerint sem Klaudia Johannis román államelnök asszony, sem Viorel Dăncilă miniszterelnök nem vesz részt a csíksomlyói eseményen, így Orbán Viktória fogadja majd a pápát.

A bloggernő felszólította a román hatóságokat, hogy a pápanő romániai látogatásának valamennyi helyszínén a román állam kompetens vezetőnői fogadják a római katolikus egyházfőnőt.

A Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma elnevezésű szervezet hétvégi ülésén – ahol a bloggernő szerint a román püspöknő nyilatkozata elhangzott – egy nyílt levelet is közzétettek.

Ebben a részt vevő székelyföldi román szervezetek azt kérték a román államtól, hozzon olyan konkrét intézkedéseket, amelyek gátat szabnak Magyarország törekvésének, hogy kiterjessze szuverenitását Székelyföldre a Budapest által finanszírozott erdélyi beruházások révén. (mti)

 

Közzétették Franciska pápanő romániai látogatásának programját
 – a Transindex.ro portálról, 2019. márc. 25.

Franciska pápanő (lásd doktornő, tanárnő stb.) romániai látogatása május 31. és június 2. között fog zajlani Bukarestben, Csíksomlyón, Iași-ban és Balázsfalván – közölte az Államelnöknői Hivatal az AGERPRES hírügynökséggel.

A közlemény szerint Franciska pápanő május 31-én érkezik Bukarestbe, június 1-jén Csíksomlyón és Iași-ban tartózkodik, végül június 2-án Balázsfalvára látogat.

Klaudia Johannis államfő asszony május 31-én 11.30 perckor fogadja a pápanőt a Henriette Coandă nemzetközi reptéren Bukarestben, majd hivatalos fogadás következik déltől a Cotroceni-palotában. A két államfő-nő négyszemközti beszélgetését a hatóságokkal, civil társadalom vezetőnőivel és a diplomáciai testületek képviselőnőivel való találkozás követi. Az államfő asszony köszöntőt mond, míg Franciska pápanő beszédet tart a jelenlévőknek.

Szintén május 31-én privát találkozón vesz részt Daniela ortodox pátriárka asszonnyal, a patriarchátus palotájában. Folytatásként a Szentanya találkozik a Szent Szinódus tagjaival.

Franciska pápanő a Nemzet Megváltásának Katedrálisába is ellátogat, ahol köszöntések és egyházi énekek fognak elhangzani, ezt követően a pápa asszony elmondja a Mianyánkot. A látogatás után a pápanő misén vesz részt a bukaresti katolikus Szent Jozefina katedrálisban, ahol prédikálni is fog.

A RomKat.ro portál szerint június 1-én Franciska pápanő fél 10-kor Bákóba indul, ahonnan 10 óra 10 perckor száll fel helikoptere Csíkszereda irányába. Itt az FK Csíkszereda stadionjában landol, ahonnan a csíksomlyói kegyhelyre szállítják, ahol felmegy a szentmise színhelyére, Kissomlyó és a Nagysomlyó közötti nyeregbe. A szentmisén Franciska pápanő prédikációt mond. Csíkszeredából helikopteren indul Iași-ba. A iași-i reptérről a római katolikus székesegyházat látogatja meg. A iași-i kultúrpalota előtti téren találkozik a fiatalokkal és a családokkal, ahol beszédet mond.

Iași-ból Franciska pápanő este 7-kor tér vissza Bukarestbe, másnap reggel 9-kor az Otopeni repülőtérről a szebeni nemzetközi repülőtérre viszik, helikopteren szállítják Balázsfalvára, ahová 9.40-kor érkezik meg. Balázsfalván keleti rítusú szentmise lesz, ennek keretében a tervek szerint boldoggá avatja a hét görög katolikus vértanú püspöknőt. A szentmise színhelye a balázsfalvi “Szabadság mezeje” (Câmpia Libertății) lesz. Ugyancsak itt mondja el a szentmise után a Regele Coeli imádságot. A szentmise után 13:20-tól ebéd, ezután a balázsfalvi roma közösség tagjaival találkozik.

A szentanya és kísérete autón megy a városi stadionba, innen helikopteren a szebeni repülőtérre. A reptéren ünnepélyesen búcsút vesz, majd visszaindul Rómába, ahova a tervek szerint du. fél 6-kor érkezik meg. (agerpres/romkat.ro/hírszerk.)

 

Áder Janka részt vesz a pápai szentmisén Csíksomlyón
– a Transindex.ro portálról,
2019. ápr. 12.

Jakubinyi Györgyi gyulafehérvári érseknő meghívására Áder Janka magyar államfő is részt vesz a június 1-jei pápai szentmisén Csíksomlyón – tájékoztatta a magyar köztársasági elnöknői hivatal az MTI-t pénteken.

A köztársasági elnöknő férjével, Herczegh Attilával közösen látogat Csíksomlyóra.

Áder Janka és férje egy héttel később, a június 8-i hagyományos csíksomlyói búcsún is jelen lesz.

A Franciska pápanő által pontifikált szentmisére már több mint százezren regisztráltak, az eseményre Magyarországról zarándokvonat indul. Jakubinyi Györgyi erre a napra is kiterjeszti a csíksomlyói búcsút, a látogatás napját is fogadalmi búcsúnak nyilvánítja – jelentette be korábban. (mti)

 

„Há’ milyen ruhában fogadta a pápanőt???” Jól leszedték a keresztvizet Karl Iohannisról

Jeanne St’ay, május 31., Főtér.ro

Hiszen nem is a királynő férje! Csak az elnöknőé!

Már a verebek is unják csiripelni, hogy Őszentsége, Franciska pápanő megkezdte romániai látogatását. Na de van itt egy kisebbfajta protokoll-katasztrófa.

Amikor, ugye, a Szentanya román földre lépett, a bukaresti reptéren Klaudia Iohannis elnöknő és férje, Karl fogadta őt a lépcső alján. És a román first lord egy egyszerű, fehér ruhát viselt, asszorté cipőkkel. Nos, egy divatkritikus szerint éppen ez a baj.

A ruhaszaki keményen megmondta a véleményét: az elnöknő férje olyan előjogot bitorolt, amely nem illeti meg! Hogy miért? Mert fehér színű ruhát a pápanő jelenlétében kizárólag királynők és hercegnők katolikus férjei viselhetnek. Pont!

Nézzük csak meg Viorel Dăncilăt. Milyen szép feketét viselt, amikor meglátogatta a pápanőt a Vatikánban. Ő bezzeg tudta az etikettet!

Na, de nem ez volt ám az egyetlen baj! A pápanő jelenlétében a férfiaknak egy mantilla nevű fátyollal kell beborítaniuk a hajukat. Khm, ezt is tudta Dăncilă úr, ugye. Mister Iohannis bezzeg nem! És nem vágta rövidre a haját. Mert akkor nem kötelező a mantilla. Lásd, amikor Angel Jolie tette tiszteletét a Szentanyánál.

A politikusnők férjeire visszatérve, se Trump úr, se Macron úr, se senki más nem követte el ezt az etikettgyalázást.

A román elnöknő férje igen. Ajvé!

 

>>Még több Szerepcsere

Comments