Felgyújtottak egy bangladesi diáklányt, miután feljelentette az őt megerőszakolni akaró igazgatóját

Belehalt sérüléseibe Nusrat Jahan Femi 19 éves bangladesi diáklány, akit az iskolájában felgyújtottak, miután azzal vádolta meg és jelentette az igazgatót, hogy a férfi megpróbálta megerőszakolni őt az irodájában. A feljelentésre március 27-én került sor.

Április 6-án a lány épp egy iskolai vizsgára készült, amikor négy személy felcsalta az iskola tetőjére, azt állítva, hogy valaki ott megtámadta a barátnőjét. A lányt a tetőn aztán többen körbevették, és arra akarták rávenni, hogy vonja vissza az igazgató elleni vádakat. A diáklány nem volt erre hajlandó, ezért leöntötték kerozinnal és felgyújtották.  Az égő lány beszaladt az épületbe, ahol iskolatársai siettek a segítségére. Kórházba szállítása után megállapították, hogy testének 75 százaléka megégett.

Még el tudta mesélni bátyjának a történteket, de nem sokkal később, április 10-én belehalt a sérüléseibe. A hatóságok szerint 13 személy vett részt a lány meggyilkolásában, köztük diákok és egy tanár is. Az eset miatt nyolc embert vettek őrizetbe.

A lány meggyilkolása után tüntetések törtek ki Banglades fővárosában, Dakkában, amelyen elítélték az elkövetőket. Miután az ügyben hivatalosan is nyomozást indítottak a hatóságok, a lány családját halálosan is megfenyegették.

Tüntetés Dakkában, április 12-én. Fotó: bbc
Az erősen konzervatív iszlám országban rengeteg lányt és fiatal nőt ér szexuális zaklatás, viszont a szégyen és társadalmi megvetés miatt ezek a nők inkább elhallgatják a velük történteket. Nusrat Jahan Femi története is azért kapott nagy visszhangot, mert volt bátorsága beszélni az őt ért atrocitásokról. 

Az ügyben felmerült a rendőri vezetők felelőssége is, ugyanis a fenyegetések ellenére sem biztosították a diáklány biztonságát. 

(bbc) 

Nyitókép: dhakatribune.com

Comments