Bepanaszolták az Alka szexista reklámjait a diszkriminációellenes tanácsnál

Bár sokan vagyunk, akik reménykedünk benne, hogy a szexista reklámok ideje már leáldozott, vagy legalábbis egyre kevesebben próbálnak meg a „sex sells” olcsó módszerével élni, azért időről-időre még mindig felbukkannak ezek a szerencsétlen ötletek.

Őrülten imádja…

Most például az Alka kezdett nagyszabású, országos plakátkampányba, amelyen a különböző édességeit reklámozza: nőkkel és férfiakkal egyaránt. De valahogy a nőkkel készült plakátok nem ugyanabban az értelmezési mezőben mozognak: őket sikerült infantilizált vagy éppen erősen szexista kontextusban ábrázolni. Az óriásplakátok miatt a Filiala nevű feminista civil szervezet és Nemi egyenlőségért koalíció többi tagszervezete (E-Romnja, Feminism Romania, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate/Egyenlőségért partnerségi központ, Plural Egyesület, ALEG) együtt feljelentést tett a diszkriminációellenes tanácsnál (CNCD), arra hivatkozva, hogy az Alka diszkriminatív, törvénysértő üzeneteket fogalmazott meg a nőkkel szemben, mivel lealacsonyító, megalázó módon, pornográf utalásokkal mutatta be őket. A CNCD-nek egyébként éppen nemrég volt egy sokat vitatott döntése a nők diszkriminációját illetően – igaz, abban az esetben Liviu Dragnea barátnője és a PSD-s politikusnők méltóságáról volt szó, ami miatt sokan erős politikai felhangokat éreztek benne. Most, hogy ezeket kizárhatjuk, kíváncsiak vagyunk, hogyan dönt majd a tanács.

Íme még néhány Alka plakát nőkkel:

Csukott szemmel szereti
A legjobbat szereti: a krémet
Ahogy szereted
Röptében elkapja

És férfiakkal:

Szereti keverni az aromákat
Szereti a ropogós helyzeteket
Szereti a kombinációkat

Az eset kapcsán egyébként eszembe jutott egy régebbi Transindexes cikkünk, amelyben összevitáztunk a szerkesztőségben egy cigis óriásplakát apropóján, mert nem értettünk egyet abban, hogy mennyiben számít szexistának egy hanyatt fekvő nő: Replikák a hanyatt fekvő nőről.

Szerintetek is szexisták ezek a reklámok? Találkoztatok más, zavaró reklámokkal? Küldjétek el nekünk a columbofelesege[at]transindex.ro címre!

Képek forrása: Filiala központ Facebook-oldala

Comments