A nők, a hús és az igazi kávérajongók. Szexista reklámok után néztünk Kolozsvár belvárosában

A múlt héten jelent meg az Vidéki Csajok elnevezésű feminista blogon az a cikk, amelyben a szerző, Rutai Lili arról ír, hogy a budapesti hatóságokat látszólag nem zavarja az a fajta reklám, amely a női testet húsdarabként ábrázolja. A szóban forgó fotó egy ételszállító cég dubáján szerepel, egy spagettitésztába csavart, de amúgy meztelen nőt ábrázol, azzal a felirattal, hogy

“Alapanyagát minden nap ingyen szállítjuk”.

A cikk megemlíti, hogy a reklámot jelentették, ám a fővárosi bíróság nem talált benne kivetnivalót. A cikk ezt követően kitér a különféle szexista reklámok nő- és férfiábrázolásaira, amelyek többet között a nők munkavégzését és a férfiak lustaságát hirdetik, majd szó esik arról is, hogy Nagy-Britanniában milyen reklámszabályozások léptek érvénybe a nemi szerepek normalizálása érdekében.

A bejegyzésből inspirálódva arra gondoltam, hogy egy reggeli séta alkalmával megnézem,

hogy is állunk Kolozsvár belvárosában a reklámokkal.

Arról már írtunk, hogy bepanaszolták az Alka szexista reklámjait a diszkriminációellenes tanácsnál, de bízva abban, hogy maradt még valami, ami kiütné a biztosítékot, útnak indultam.

Kíváncsi voltam, hogy milyen arcokkal és testekkel próbálnak eladni ezt-azt az óvárosban. A lehető legrosszabbra voltam felkészülve, ám kellemesen csalódtam: szinte alig találtam durván szexista plakátokat. Emellett viszont arra a megállapításra jutottam, hogy a “kincses város” főtere turkálóktól és húsboltoktól roskadozik. Bár azt eddig is tudtam, hogy a centrum legmenőbb befektetése a használtruha-bolt, a húsdarabként funkcionáló modellek helyett azonban valós húsdarabokba (oké, húsdarab fotókba) botlottam lépten-nyomon: oldalasok, hurkák, kolbászok, disznófősajt mindenütt, ha kell, ha nem. Ezen a ponton megkockáztatom, hogy

a kolozsvári cégtulajdonosok inkább húst akarnak árulni, mintsem “női hússal” eladni valami mást.

Az egymás után sorakozó, 90%-ban sülthúst kínáló gyorsétkezdék mintha szintén visszaigazolnák a feltevésem.

De pár érdekes, szolid és visszafogott női modelles reklámot csak sikerült találni. Ezekből következik egy rövid válogatás.

Visszafogott és elegáns. Egy főként szépségápolási termékeket áruló bolt ablaka. A központban számos hasonló, parfüm- és kozmetikumreklám van, javarészt női modellekkel. Feltehetően egy férfi vásárló nem fog egyből belépni egy ilyen kisboltba, pedig egyre több kozmetikum készül férfiak számára is.

 

A szexbolt sem tűnik egy olyan helynek, ahol kimondottan hímnemű kuncsaftok vásárolnak, de ez a kis pincehelyiség pusztán ezzel a csábos, szőke ördöglánnyal hívogatja vásárlóit. Van abban valami igazság, hogy egy női kliens inkább fog online vásárolni szexjátékot, mintsem megkérdezze a (nagy valószínűséggel) férfi eladót, hogy az melyik műpéniszt ajánlja, de szerintünk korrekt lenne egy fekete szerkós, ördögi pasit is kitenni az ablakba.

 

Az optikák általában női és férfi modellekkel is reklámoznak, azonban érdemes megfigyelni az arckifejezéseket. Míg a férfimodellek általában nagyon profi és business arcot vágnak, a nők… hát…

 

“A szebbik nem”-érv: egy szép nővel egy pohár vizet is el lehet adni. Bár ez a kép nem feltétlenül szexualizált, mégiscsak feltevődik a kérdés: hogy nézne ki egy férfi egy pohár víz ivása közben? Csak kérdem.

 

A piacon a bevásárlóközpont idősöknek szóló akcióját is hölggyel ismertetik.

 

“Légy formában, hagyd itt a fölös kilókat!” Az is egyértelmű, hogy az egészségért a csinos asszisztensnők tehetnek a legtöbbet. Elég csak a kékszesz szexi Monájára gondolni. A főtéren is több patika ablakában “ülnek” enyhén kivágott köpenyű gyógyszerésznők, ez a reklám viszont legalább illusztrációként villant egy kicsit a gyógyító erőből.

 

Durván sok gyógyszert reklámoznak nőkkel. A kisbabák és gyerekek számára készült orvosságokat szinte mindig az édesanyákkal együtt reklámozzák, és sok fájdalomcsillapítót is. A női fájdalom biztos és állandó, lehet rá kampányt építeni.

 

A belvárost ellepő Zs-kategóriás reklámok főként stock-fotókat használnak. Ez a csalogató női tekintet egy turkálóba invitál. Mindenki ilyen szexi lesz, ha ajándékot vásárol. A plakát anyaga és az, hogy elszakadt, csak teljessé teszi azt a kelet-európai trash hatást, ami a kolozsvári főtérre még mindig oly jellemző.

 

Kolozsvár igaz győztesei azonban a kávés csajok. Ezen az automatán egyből két gyönyörű nő is kínál neked kávét. Ők, akárcsak minden valamire való nő, kipihent arccal, tökéletes hajjal és kész sminkkel fogyasztják el első kávéjukat. Kolozsváron a legtöbb kávégép és elvitelre készítő kávézug is nőkkel reklámoz. Mit lehet tenni, kell az energia! De a férfiak? Ők nem isznak kávét? A reklámokban biztos nem…

Comments