21%-kal kevesebbet fizetnek márciusban a nők a berlini buszokon

A nemek közti fizetéskülönbségre hívja fel a figyelmet a berlini közszállítás-szolgáltató kezdeményezése, amelynek értelmében márciusban a nők 21%-kal kevesebbet kell majd fizessenek metró-, villamos- és buszjegyek vásárlásakor. A kedvezmény március 18-án lép érvénybe és a hónap végéig tart. A női utasoknak így 7 euró helyett 5,50 eurót kell majd fizetniük az egy napig érvényes,  „Frauenticket” elnevezésű jegyekért.

A fővárosi hatóságok ebben a hónapban munkaszüneti napnak nyilvánították a Nemzetközi Nőnapot.

A közszállítás-szolgáltató BVG célja az, hogy felhívja a nemek szerinti fizetéskülönbségek németországi állapotaira. A BVG közleményében hozzátette: sok berlini férfi nemcsak érteni, de támogatni is fogja az akciót. A szolidaritás kis gesztusa ez, amely aránytalanságában is arra hívja fel a figyelmet, hogy nőket mindenütt éves jövedelmük számottevő részétől fosztják meg. Az Eurostat felmérései szerint az EU országai közül Németországban az egyik legnagyobb a nemek közti fizetéskülönbség. Első helyeken Észtország és Csehország állt 2017-ben.

Azok a férfiak, akik „Frauenticket”-tel utaznak, portyautasként lesznek szankcionálva. Kötelességük lesz bemutatni, hogy alkalmasak a kedvezményre, közölte a BVG, hozzátéve: elnézést kérnek azoktól a férfiaktól, akik diszkriminálva fogják érezni magukat. Viszont ki kér bocsánatot azoktól a nőktől, akik 21%-kal kevesebb fizetést kapnak?, folytatódott a közlemény.

A város tulajdonában levő BVG-nél jelenleg nagyjából 15 ezer ember dolgozik. A vállalat célja, hogy 2022-ig 20%-ról 27%-ra növeljék a női alkalmazottak számát.  (politico.eu)

Nyitókép: www.berlin-welcomecard.de

Comments