16 könyvajánló a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából

A nők ellen világszerte követnek el nemi erőszakot, családon belüli erőszakot és az erőszak egyéb formáit. Az ENSZ közgyűlése 1999. december 17. óta nyilvánította november 25-ét a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává.

A BBTE erőszak-megelőző tanácsadó központja bekapcsolódik november 25. és december 10. között a 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen rendezvénysorozatba, egy Együtt az abúzus ellen – 16 ajánló/16 akciónap elnevezésű online rendezvénnyel. A rendezvény 16 napján 16 könyvajánlót osztanak meg, amelyben túlélők, segítő vagy a témához lazábban-szorosabban kapcsolódó más területeken dolgozó szakemberek ajánlanak 5 mondatban olvasnivalókat, és olyan tartalmakat, amelyeket értékesnek, fontosnak tartanak abúzus és egészséges (pár)kapcsolatok témában.

A kampányban való részvételükkel szolidaritásukat fejezik ki a nők és gyermekek elleni erőszak áldozatai és túlélői iránt. Céljuk, hogy minél szélesebb körben hozzáférhetővé tegyék erőforrásokat a bántalmazás megelőzéséhez és visszaszorításához.

A BBTE erőszak-megelőző tanácsadó központjáról és szolgáltatásairól információs telefonszolgálatukon keresztül (0758 552 397) és Facebook-oldalunkon informálódhatsz. Követheted a kampányt a most induló Instagram oldalukon is.

Az első könyvajánlókat pedig itt is megtaláljátok. Pocsai-Szász Rozália, a BBTE Erőszak Megelőzéséért Tanácsadó Központjának szakembere november 25 és december 10 között bemutatja 12 hősnő történetét, akiknek sikerült kilépniük a több éves bántalmazó kapcsolatból. Hétköznap délutánonként 6 órai kezdettel a központ Facebook oldalán élő/videó adásban, naponta váltakozó nyelven kerül sor a történetek bemutatására.

Az ajánlott szövegek jelentős része hozzáférhető a központ könyvtárában, amely mostantól ide kattintva érhető el: https://docs.google.com/spreadsheets/d/12BG-BR0GWOnvC24j7JWR1K6zHZJgWuuyXt_SpyC_NUY/edit?usp=sharing

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja elnevezésű emléknapot a nők elleni erőszak felszámolásáért küzdő aktivisták már 1981 óta november 25-én tartják. Ezen a napon ölték meg a Mirabal nővéreket – a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit – Rafael Trujillo dominikai diktátor parancsára. Róluk bővebben itt olvashatsz.

1981-ben, a Latin-Amerikai és Karibi Feministák első találkozóján (EFLAC) november 25-ét a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Napjává nyilvánították. 1991-ben a Rutgers Egyetemen a Center for Women’s Global Leadership e napot jelölte meg a „16 akciónap a nők elleni erőszak ellen” kampány kezdeteként.

Az ENSZ közgyűlése felkérte a kormányokat és nemzetközi szervezeteket, hogy e napon szervezzenek programokat, hogy felhívják a közvélemény figyelmét.

A Mirabal nővérek. Fotó: nokert.hu

Vészhelyzet esetén a 112-es segélyhívó számon kérhetsz segítséget.

Comments