10 férfiasság tipp egy nőtől karácsonyra

Avagy a férfiasság útvesztői karácsonykor…

Érdekesen indult a nap… Épp véget ért egy egyéni konzultáció és a kocsiban ülve elkezdtem megválaszolni a Hogyan szelídítsünk nőt workshop résztvevői által feltett kérdéseket, amikor valahogy megállt a kezem. Csak néztem ki az autó ablakán és láttam, hogy férfiak a hideg ködbe burkolózva, lehajtott fejjel, komoran haladnak céljuk felé… „Mennyi gondolat lehet a fejükben karácsonnyal kapcsolatban? Mennyire tudják mit is gondol egy nő a karácsonyról? Mennyire tudják megtartani a férfiasság fodrait ilyenkor? A férfiasság vagy a gondoskodás van-e a szemük előtt?” – kérdeztem magamtól. „Hát… Nem a férfiasság az biztos…” – gondoltam és elszorult a szívem látva azt, ami napok óta a nyakatokban van, és ti viszitek hősiesen, elfeledve a férfiasság varázslatos fátylát, és alárendelve magatokat a családnak és a gondoskodásnak.

A karácsonyi férfiasság

Nézlek benneteket és tényleg elszorul a szívem. Él bennetek is egy program, egy vezérlő, egy rendeltetés, egy tudat, amely felülír mindent: „GONDOSKODJ!”. Gondoskodj a gyerekekről, gondoskodj a feleségedről, gondoskodj a szüleidről, gondoskodj a feleséged szüleiről, gondoskodj a kutyáról, gondoskodj a hangulatról, gondoskodj a… Ti meg sehol. A karácsonyi és általában az ünnepi férfiasság olyan, mint a fehér holló. Beleszakadva a sok mindenbe, éppen hogy túlélitek az ünnepet. Mindenki kipihente magát, hízott 8 kilót, lelakta a lakást, beletaposta a bejglimorzsát a szőnyegbe, éppen akkor kellett még valami extra a 280%-os kiszolgálás tetejére, amikor lett volna 6 perced arra, hogy… De megint nem volt.

„Férfiasság karácsonykor…? Hahaha…” – mondtátok sokan olyan „érdekes” hangon. De mi ez a hangszín? Szemrehányás? Nem. Valahogy nem az volt. Volt benne fáradtság, volt egy kis reménytelenség, de ott volt az a jó érzés is, hogy igazából ti vagytok a Karácsony Szelleme, Lelke, Ragasztója, Varázslója. Hát… Azt gondolom, hogy egyszer ez csodálatos, és ha máshonnan nem is, de innen a sorok közül mindenkinek küldenék a fáradt kezére egy kézcsókot, és a nők helyett is azt mondanám, hogy Köszönjük nektek a Karácsonyt. Ez talán kevés lesz neked… ezért …. adnék én pár tippet is, hogy te is kicsit jobban érezd magad. OK?

A férfiasság karácsonya.

Szóval… Azt tisztán láthatjuk, hogyha ti nem lennétek, akkor mi nők – és ezt most olyan energetikai példafélének vedd, ne konkrétumnak és általánosan igaznak – beérnénk egy kicsit csámpás fával, alatta egy dobozban szaloncukorral és alatta a bénán „bezsákolt” ajándékokkal. Ami ennél több az a ti művetek. De én azt is szeretném, ha te is ünnepelve lennél. A te férfiasságod is ünnepelve lenne és nem felejtődne el a „természetes” elvárások között – ahová lássuk be, kicsit a túlbuzgó lelkesedésed miatt került. Ahhoz, hogy te is élvezd kicsit jobban a karácsonyt, be kéne vezetned néhány „ötletet” szépen csendben, hogy aztán titokban odabent élvezd is, a férfiasságod.

Férfiasság karácsonykor

Most nem mennék bele, hogy mitől néz egy nő valakit férfinak. Erről sokat írtam és a Hogyan szelídítsünk nőt tanfolyamon meg is mutattam azoknak, akik ott voltak. Láthatták a saját szemükkel, de ez most egy cikk. Szóval bízz bennem és használd, akkor is, ha nem érted miért kéne így! OK? Aztán meg is írhatnád, hogy hogy ment… Szóval figyelj arra, hogy legyen férfiasság megélésed karácsonykor is. Nem csak a felzabálni való kaja és a rahedli gondosan kiválasztott és csodásan csomagolt ajándék teszi a karácsonyt egy nő szemében. Sőt. Ha emlékszel arra amiket írtam, már azt is kell látnod, hogy ha csak velünk foglalkozol, akkor elveszted a férfiasságod és az értékes kategóriából átcsúszol a hasznosba… Azaz éppen azzal teszel a legtöbbet magad ellen – és persze ez nekünk sem jó – ha nem törődsz a férfiasságoddal.

Kérlek-kérlek legyél-legyél kicsit-kicsit

ö-ö-öönzőőőőbbb!

Úgysem fog sikerülni önzőnek lenned karácsonykor, mert férfiból vagy, de ha erőlködsz, talán eléred azt a szintet, hogy magadra is jut egy cseppnyi férfiasság megélés. Ok?

Férfiasság módszertan karácsonyra

Hogy értsd majd a tanácsokat, a teljesség igénye nélkül fussunk át azokon a fontosabb pontokon, hogy mitől férfias egy férfi karácsonykor. Az okokat most ne részletezzük, csak bízz bennem. Van a lényében valami megnyugtató. Van a lényében valami puha. Van a lényében valami befogadó, megengedő. Van a lényében valami gyengéd. Van a lényében valami csábító. „Ha ilyen leszek, nem lesz karácsonyfa sem…” – mondhatod. Értelek… Nyugi. Lesz. Persze sok dolog van még, de ezek szerintem a legfontosabbak karácsonykor…

Nézzük, melyek azok, amelyek nem erősítik a férfiasság képeit. Idegesítő, rohanó, szétesett. Erős, csak azért is, hajlíthatatlan. Majd azt én tudom, mert úgy kell annak lenni. Rommá hajtott, csapzott, lelakott. Tudom… „Ha én arra figyelek, hogy nyugodt, meg kedves, meg elfogadó, meg csábító legyek, akkor egy nyamvadt szaloncukrunk sem lesz…” Mondom, hogy nyugi!!!

Most kezdődik a NYUGIKARÁCSONY.

 

Első gyakorlat:

Csak figyelj, élvezd és nevess!

 

A legfontosabb férfiasság lecke karácsonyra

A férfiasság egyik legfontosabb jegye, hogy a férfias erő nem keverendő az erős férfival. Ha egy tanácsot adhatnék, akkor azt adnám, hogy ne legyél erős férfi! Az nagyon gáz. Az erős férfi, az megy, tör előre, mert neki dolga van és meg kell menteni a karácsonyt akár a saját férfiassága árán is, mert az az ő dolga és harcol, dolgozik, rohan, kiborul, aztán veszekszik, hogy mindenki csak döglik otthon… Ő meg kivan készülve… Ne legyél erős. Legyél te csak gyenge. Ez nagyon jól fog jönni… Mi ugyanis szeretünk segíteni annak, aki férfiasan gyenge – itt most nem a mű-életképtelen faszokra gondolok, hanem a kedvesünkre, aki férfiasan gyenge. Legyél férfiasan gyenge és használjatok minket nőket okosan, mert erre vagyunk teremtve. Legyél okos és ügyes – azaz férfias – és ne erős, mert azok mi vagyunk. Ha ezt megérted, akkor innen érteni fogod a konkrét tanácsokat. Használd őket, hogy megőrizd a férfiasságodat karácsonykor és máskor is.

A férfias karácsonyi férfi:

1. A férfias férfi karácsonykor „kicsit tart” a vezetéstől, mert „Annyi az agresszív nő az utakon drágám, akik miatt ilyenkor kicsit félek. Olyan jó, ha te vezetsz, mert egy nőt azért mégiscsak másként kezelnek…” Persze, ha kell, akkor vígan megoldod mert nem vagy te fogyatékos, de azért légy okos.

2. A férfias férfi karácsonykor „kicsit fáradékony” hiszen „Annyira fáj a kezem és a lábam ettől a sok cipeléstől… Szükségem lenne arra a női erőre, amibe valaha beleszerettem…” Persze, ha most kell hirtelen megoldanod a három karton kólát, akkor megoldod, mert nem vagy miszter fasz, de legyél okos.

3. A férfias férfi karácsonykor „néha kimerül” a házimunkában. Ilyenkor csendesen leül a félig meghámozott krumpli mellé, vagy a porszívó mellé, vagy a … bármi mellé és csendesen megvárja, míg rátalál egy megmentő és nem vág pofákat átvonulva a TV előtt, ami azt üzeni, hogy épp belehalok, mert ő tanult róla a Hogyan szelídítsünk nőt tanfolyamon, hogy ez a nőnek zaj, akkor is, ha szerinte észre kéne venni. Ő csak ül és vár:

 • Mi van veled kicsim (apu, táti, stb.)?
 • Jaj drágám… Olyan jó, hogy ilyen figyelmes nejem (kicsim, kölköm, stb) vagy és ha nekem (tátinak, apunak) kicsit sok, mindig észreveszed… Annyira szeretnék olyan szép és csendes karácsonyt, de… De nem fogok végezni, mert elfáradtam… Segítenél kicsit…?– és persze ezt akkor, amikor még baromira nem vagy fáradt…

4. A férfias férfi karácsonykor „kissé jobban megengedő” – azaz okos.

 • Nyuszi! Most szólok, hogyha megint cirkuszt csinálsz a karácsonyból, mint tavaly és kiborulva zokogsz a fa alatt, akkor repül a fa a fenébe.
 • Dehogy csinálok életem. Most szeretném, hogy úgy legyen, ahogy te szeretnéd. Mondd hogy legyen! –és szépen (betűre pontosan) lejegyzeteled azt a két dolgot, ami anyunak eszébe jut. Ezt kiegészíted azzal a 8 dologgal, amiről fogalma sincs és ha agyonlőnék sem jutna eszébe, de nélkülözhetetlen és HAGYOD A FENÉBE AZT A 196 PONTOT, AMI SZERINTED NÉLKÜLÖZHETETLEN. Sohasem veszi észre, hogy vannak dolgok, amelyek még fontosak, ha nem hiányzik neki… Az általad hozzátett 8 dolgot viszont csak akkor veszed elő, amikor kiderül, hogy kéne, majd mondod neki ártatlanul, hogy „Azt nem mondtad kedves… de én tudtam, hogy te mit szeretsz.” Pusz-nyuszi-bújás, azaz nem szemrehányó, kioktatóverzióban és te leszel a csoda.

5. A férfias férfi „kissé többet kérdez” ilyenkor, mert tudja, hogy a válaszok nagy része az lesz, hogy: „Hagyjuk cica, jó az úgy.” Így neked is több időd lesz magadra. Azaz ha nekünk nem baj, hogy…

 • a gyerek nincs sterilizálva, és elég, ha tegnap fürdött…
 • nem lehet műteni a szőnyegen, és vannak pormacskák az ágy alatt.
 • nincs 16 féle köret a 12 féle fő ételhez. Úgyis a popcorn fogy jobban…
 • nincs mindenkinek mélységes energetikai-rezgésharmónia az ajándékdoboz alján lévő kis cetli és a Kirchoff második egyenletével paralel hajtott masni színe között. Szóval, ha nekünk nem baj, te ne csinálj azt belőle… Élvezd a pihenést!

6. A férfias férfi „kissé jobban” passzolja a feladatokat és „kissé édesebben” teszi ezt ilyenkor, mert tudja, hogy a mosolygós, de „kissé fáradt” arc „sokkal jobban” motiválja a nőket munkára, mint az önfeláldozó-szenvedő-mártír-belehalok-krisztus akitől egy „kissé” jobban inkább gutaütést kapunk. Azaz édesen irányít és nem güzüzik.

7. A férfias férfi „sokkal jobban” figyel arra, hogy legyen ideje komótosan elmenni a bundátlanító-hajpödörő-szemrajzolóba és „sokkal jobban” figyel arra, hogy őrülten jól nézzen ki, mert a férfias férfi, az nem cseléd-takarító-szakács, hanem életünk igéző párja, ami fontosabb, mint a 8 fogásos tízórai és a sterilizált lakás.

8. A férfias férfi „nagyon segítőkész” abban, hogy segít kedvesének megjegyezni azt az egyetlen valamilyen ajándékot, amire fél éve eddig is többször „utalt”, de mivel nem volt Férfi kommunikációés eddig nem tudta hatékonyan ráirányítani a párja figyelmét, most kell bepótolnia ezt, különben megint azt a büdös – ámde drága, azaz a nő szerint értékes – parfümöt kapja, mint tavaly…

9. A férfias férfi „nagyon megértő” abban, hogyha most éppen nem kell még ebéd, mert mindenki döglik a TV előtt, akkor NEM KELL. Sőt… Odabújik kedvesen, részt vesz az élmények feldolgozásában (esetleg alszik egyet kedvese vállán) és stressz nélkül pillogva néz, ha film végén megkérdezik: „Ebéd?”Ilyenkor kényelmesen és kapkodás nélkül melegíti az ételt, mert tudja, hogy úgysem hal éhen senki, és mosolyogva azt mondja: „Életkéim, apa azonnal melegíti. Pont akkor, amikor TI KÉRTÉTEK… De tudjátok a gázból felszabaduló hő és az étel szenesedési együtthatója meghatároz egy optimális hőfokot, ami konvergál azzal, hogy fél óra múlva tudtok enni kedveseim… Vagy vajaskenyér…”

10. A férfias férfi „nagyon figyel” arra, hogy lélekben hátra dőlve figyelje az eseményeket és jól szórakozzon azon, hogy a család többi tagjának menyire fogalma nincs arról, hogy mitől nevezik ezt az organikus káoszt családnak. Csak ül és megérti, hogy a gondoskodás nem mindig azt jelenti, hogy rabszolgát csinálsz magadból, hanem azt, hogy alkalmazod nagyapáid bölcsességét: “A nő a fej, de a férfi a nyak…” – azaz legyél te csak mosolygós, és okos férfi.

 

 • Békés, boldog, nőket érzelmekkel irányító, kiegyensúlyozott, megengedő karácsonyt, amiben sok időd van magadra és mocskos módon dögösen nézel ki…! Hidd el, ettől leszünk mi is boldogok, szóval ha nekünk szeretnél jó karácsonyt, akkor először magadnak hozd létre a Férfiasság Karácsonyát.

  Minden sorát szeretettel írva:

  Gyula Dóra

   

  Kérlek segíts férfitársaidnak azzal, hogy megosztod ezt az írást. Ha te nem segítesz, nem jut el hozzájuk…

  Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

  Ha szeretnél az ismerőseid között tudni, jelölj be nyugodtan, vagy használd azt a béna elnevezésű “Követem” gombot.

  Legyen szép a napod!

   

  ———————————–

(Az eredeti szöveget Dora Gyula jegyzi, címe: Tíz nőiesség tipp egy férfitől karácsonyra. A helyesírást – ill. annak hiányosságait – hűen megőrizve közzétette, a női és férfi szerepet a szövegben megfordítva, Zsigmond Andrea.)

>> Még több Szerepcsere

Comments